”Har anledning att anta att det kan ligga ett brott bakom”

Presskonferens i Luleå angående försvinnandet av Carolin

Foto: Urban Andersson
Polisen i Norrbotten släppte en ny bild på försvunna Carolin i samband med tisdagens presskonferens. ”Vi har all anledning att tro att det ligger ett brott bakom”, säger man.
NYHETER

Polisen i Norrbotten har ingen misstänkt för försvinnandet av Carolin Stenvall, 29.

Klockan 11.00 på tisdagsförmiddagen hölls en presskonferens i Polishuset i Luleå.

– Vi har anledning att anta att det kan ligga ett brott bakom det här, säger Anders Danielsson, chef för utredningsmyndigheten vid Norrbottenspolisen.

Polisen i Norrbotten var väldigt förtegen kring detaljer ur utredningen av 29-åriga Carolin Stenvalls försvinnande.

– Det pågår en brottsutredning. Jag vill inte gå in på detaljer för jag vill inte lämna ut uppgifter som kan påverka vittnesuppgifter, säger Anders Danielsson, chef för utredningsmyndigheten vid Norrbottenspolisen.

– Vi får en hel del information och tips från allmänheten, som vi följer upp varje spår vi får och jobbar förutsättningslöst.

Utredningen fortsätter

Polisen har kartlagt Carolins rörelser och kontakter under fredagen.

– Vi har ingen misstänkt i dagsläget, säger Anders Danielsson.

– Vi kommer att göra vissa tekniska undersökningar som är nödvändiga under de kommande dagarna, vi undersöker olika möjligheter.

Människorov

Rubriceringen för försvinnandet är människorov.

– Vi har anledning att anta att det kan ligga ett brott bakom det här. Vi vill inte utesluta det ena eller det andra.

Det cirkulerar flera uppgifter kring olika fordon som setts i området för Carolins försvinnande. Norrbottens-Kuriren rapporter i dag om en blå Volvo som ett vittne ska ha sett rivstarta på fredagen - sju kilometer från platsen där Carolins bil återfanns klockan 16.00 i lördags.

– Vi vill inte gå ut med kommentarer kring olika fordon då är det lätt att man placerar det i vittnenas minnesbild, säger Anders Danielsson.

Lämnade Piteå ensam

Polisen har enligt Danielsson en ganska bra bild av vad som har hänt under fredagen.

– Men vi ska höra ytterligare personer, säger Anders Danielsson.

Var Carolin ensam i bilen när hon lämnade Piteå?

– Vi har inget som tyder på att hon hade sällskap just när hon lämnar Piteå.

Men hon hade sällskap senare?

– Jag vill inte svara på det.

Vill ha tips

Polisen i Norrbotten uppmanar nu alla om vistats i området kring rastplatsen Stenbron med omnejd att höra av sig till polisen.

– Det är viktigt att vi får kontakt med personer som vistats i området. Även de som inte sett något bör höra av sig, det är viktigt att kunna avfärda vissa fordon som setts i trakten, säger Anders Danielsson.

Vittnesförhör och teknisk undersökning fortsätter under dagen. Ett 20-tal personer arbetar direkt och indirekt med fallet.

– Jag utesluter inte att vi kommer att behöva extern hjälp i ärendet, säger Anders Danielsson.

FAKTA

Detta har hänt:

Fredag 12 september: Carolin Stenvall, 29, sätter sig i sin bil för att åka till en anställningsintervju på Ishotellet i Jukkasjärvi. Innan hon lämnar Piteå åker hon förbi sin mammas jobb för att hämta en sak och för att säga hejdå. Det är den sista kända iakttagelsen av Carolin.

Lördag 13 september: Carolin dyker inte upp på intervjun som skulle börja klockan 10.00 på förmiddagen. 40 minuter senare anmäler Carolins pojkvän, som befinner sig i Mellansverige, henne som försvunnen eftersom hon inte dök upp hos sina vänner där hon skulle ha övernattat. Sökandet inleds. Klockan 16.00 hittas Carolins bil vid rastplatsen Stenbrottet utanför Gällivare.

Söndag 14 september: En helikopter med värmekamera används i sökandet. Klockan 22.30 avbryts letandet kring rastplatsen och arbetet fortsätter som en brottsutredning under rubriceringen människorov.

Måndag 15 september: Polisens utredning fortsätter med vittnesförhör och teknisk undersökning av bland annat Carolins Ford som hittades under lördagen.

Carolins signalement:

När Carolin lämnade hemmet var hon klädd i cerise jacka och blåjeans. Håret var ganska lockigt och utsläppt. Vanligtvis brukar hon ha håret i svans. Carolin är 161 centimeter lång. Hon har oftast sidbena och håret är långt, av ljus nyans och slutar en bit nedanför axlarna.

Tipsa polisen:

Polisen efterlyser tips från personer som har sett Carolin Stenvall eller personer som sett någonting som kan sättas i samband med hennes försvinnande. Numret till polisens tipstelefon är 0920 - 29 56 01.