Hela Gällivare vill lösa gåtan

Jakten på mördaren engagerar staden

1 av 7 | Foto: Peter Wixström
Ljusen brinner för Carolin.
NYHETER

GÄLLIVARE. Jakten på Carolin Stenvalls mördare är den största polisinsatsen i Norrbottens historia, men det viktigaste jobbet gör Gällivareborna själva.

Hela gruvsamhället har tagit på sig att lösa gåtan – och ge invånarna sin stad tillbaka.

– Mordet har förstört Gällivare, säger undersköterskan Ann-Catrin Skanefors.

30 utredare. 14 hundteam. Rikskriminalen. Länets samlade uniformerade styrka och minst 10 000 timmars arbete.

Det är ändå en bråkdel av den tid och det engagemang som Gällivareborna själva lagt ner på fallet Caroline.

Över 1 000 tips

I en kommun med knappt 19 000 invånare har över 1 000 tips strömmat in till polisen.

– Vart och ett har lett till mellan 2 och 15 förhör, säger Anders Danielsson, chef för polisens utredningsenhet i Norrbotten. Sammantaget har vi säkert gjort mellan 3 000 och 4 000 förhör.

Runt varje bord har mordet på Caroline diskuterats. Ingen har stått oberörd.

– Jag tror det beror på att samhället är så litet, säger Birgitta Karlsson Blomkvist, 47, undersköterska. Det och att våldet har ökat så. Vem möter jag på vägen hem? Den frågan behövde man inte ställa förr.

– Alla bryr sig, säger Martin Johansson, 21, driftoperatör vid Aitikgruvan. Gällivare har varit så fridfullt förut. Bråk har vi haft, men inte mord.

Har förstört så mycket

Ann-Catrin Skanefors, 39, är också undersköterska och bor granne med den häktade 50-åringen. Hennes far är en av alla dem som försökt hjälpa polisen med tips.

– Jag tror engagemanget bottnar i att mordet har förstört så mycket i Gällivare. Den fina rastplatsen vid Stenbron, jag har varit där så många gånger. Vad är det nu? säger Ann-Catrin.

Trots att den misstänkte 50-åringen erkänt saknas både teknisk bevisning som direkt binder honom till mordet och ett förståeligt motiv.

Och få i kommunen tror att det gått till som 50-åringen sagt.

– Det spekuleras i en medhjälpare, säger Martin Johansson.

En annan teori i Gällivare är att 50-åringen och Caroline på något sätt kände varandra. Det tror Ann-Catrin Skanefors, och många med henne.

Hur kunde han jobba?

– Att ge sig på en vilt främmande människa och ha ihjäl henne? Nej, han har ljugit konstant, säger lastbilschauffören Kurt Kärr, 59.

– Något är galet, säger Torbjörn Magnusson, 55, arbetskamrat med den misstänkte i Malmberget. Jag har känt honom i fjorton år. I gruvan fattar vi inte... hur kunde han gå tillbaka till jobbet dagen efter?

I kväll samlas Gällivare till en stor manifestation mot morden på Caroline Stenvall och våldet i samhället. Storgatan stängs av för ett fackeltåg mot Vassaratorget.

Mats Johansson, rektor i Tallbackaskolan nära den häktade 50-åringens hem, tror att uppslutningen blir stor.

– De allra flesta kommer att gå ut, även jag. Vi vill visa att det här inte är okej. Vi vill inte att vår stad ska vara så här.