50-åringen omhäktas

Åklagaren: Det finns nya uppgifter

NYHETER

50-åringen som misstänks för mordet på Carolin Stenvall omhäktades av Gällivare tingsrätt i dag.

Restriktionerna ska kvarstå, beslutade rätten.

Nya förhör ska hållas med 50-åringen den här veckan, och åklagaren säger att det finns nya uppgifter att ställa mannen inför.

Foto: peter wixtröm
Åklagaren Ulrica Schönbeck svarade på pressens frågor.

Tingsrätten omhäktade 50-åringen som på sannolika skäl misstänkt för mord. Åtal ska väckas mot honom senast den 1 december.

Jag vet inte om jag kommer att hinna till dess, utan det kan bli så att jag begär ytterligare förlängning, sade kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Varför måste han ha restriktioner även i fortsättningen?

Utan restriktioner skulle det finnas en möjlighet för honom att försvåra utredningen, sade Schönbeck efter häktningsförhandlingen som bara tog 25 minuter.

Nya uppgifter

Första gången mannen häktades krävdes nästan en och en halv timme.

Nya förhör ska hållas med 50-åringen den här veckan, och åklagaren säger att det finns nya uppgifter att ställa mannen inför.

– Det finns nya saker, men vad det innebär vill jag inte gå ut med utan det ska 50-åringen svara för i första hand under förhöret, säger Schönbeck.

Stängda dörrar

Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar efter åklagarens yrkande, med hänvisning till förundersökningssekretess, uppger TT:s reporter från tingsrätten i Gällivare.

Den misstänkte 50-åringen uppträdde på tv-skärm från Luleå. Till skillnad mot under tidigare häktningsförhandlingar dolde han inte sitt ansikte.

När häktespersonalen frågade om han ville slippa handfängslen under förhöret svarade han ja.

Fullständiga restriktioner

Åklagaren kommer att fortsätta kräva att 50-åringen beläggs med fullständiga restriktioner. Han får inte ta del av massmedier eller prata med någon utan att åklagarna godkänner det, och i så fall i närvaro av en polis.

Utifrån utredningsläget, och det mycket allvarliga brott som mannen misstänks för, och inte har erkänt, så finns det skäl att ha kvar samma restriktioner som tidigare, säger Ulrika Schönbeck.

Försvararen Leif Gustafsson sade att hans klient motsätter sig båda. Mannen vill kunna prata med sin familj, både vid besök och per telefon, utan att ha polis närvarande.

Erkänner brott mot griftefrid

Den misstänktes försvarare Leif Gustafsson bekräftar för TT att mannen kommer att bestrida häktning.

– Han erkänner som tidigare vållande till annans död, och brott mot griftefrid, säger Gustafsson.

Det senare brottet har 50-åringen inte erkänt tidigare. Det har att göra med hur han behandlat och flyttat kroppen.

Gustafsson berättar att mannen vill slippa restriktionerna och mår ”skitdåligt”.

Psykiskt störd

En så kallad paragraf 7-undersökning, eller liten sinnesundersökning, har visat att mannen kan ha varit psykiskt störd, både när brottet begicks och i dag. Läkarna rekommenderar att han ska genomgå en stor undersökning, men för det krävs att han fälls i tingsrätten.

TT