– Inte hans första brott

Expert: En man har tvångsmässigt fört bort Carolin

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
14 HUNDPATRULLLER I går genomfördes en massiv polisinsats med 14 hundpatruller i markerna kring Stenbron. Det var här, strax utanför Gällivare, försvunna Carolin Stenvalls blåa Ford hittades.
NYHETER

GÄLLIVARE. En man med historia av sexuellt våld ser en möjlighet – och tar den.

Han ligger bakom Carolin Stenvalls försvinnande, tror gärningsmannaexperten Ulf Åsgård:

– Det kan vara en liftare eller en lastbilschaufför.

Ännu ett dygn har gått utan ett spår efter försvunna Carolin Stenvall, 29. I går sökte 14 hundpatruller åter igenom markerna kring Stenbron utanför Gällivare där hennes blå Ford hittades.

– Förut har vi sökt för att hitta en försvunnen person, nu sökte vi för att hitta ett brottsoffer, säger Anna-Lena Jonsson, informatör vid Norrbottenspolisen.

Men trots finkamningen av området hittades inga spår efter Carolin Stenvall, något som får psykiatrikern Ulf Åsgård att tro att hon kanske aldrig kom fram till rastplatsen.

– Man orkar inte bära en kropp mer än några hundra meter. Om polisen sökt där och inte hittat henne är sannolikheten stor att hon lämnats på en annan plats, säger han.

Ska analysera fallet

Ulf Åsgård är en av Sveriges främsta experter på psykologiska profiler och har tidigare arbetat i gärningsmannaprofilgruppen på Rikskriminalen. Samma avdelning ska nu ska analysera omständigheterna kring försvinnandet för att få fram en bild av en möjlig förövare. I torsdags var utredarna på plats i Gällivare och granskade omgivningen där hennes bil hittades.

Frågorna de försöker besvara är, enligt Åsgård, bland annat de här:

Hur är hon som person?

Skulle hon kunna tänka sig att plocka upp en liftare?

Hur reagerar hon om hon utsätts för ett brott?

Vad har hon för förmåga att försvara sig?

Svaren kan ge viktig information om den okände gärningsmannen.

Förmodligen olycka

Men, påpekar Ulf Åsgård, enligt statistiken är det mest sannolikt att Caroline Stenvall råkat ut för en olycka.

– Om det är ett brott så handlar det om en man som ser sin möjlighet och tar den. Det sker automatiskt och tvångsmässigt, han har tidigare begått våldtäkter eller till och med mord.

Personen kan, enligt Ulf Åsgård, se vanlig ut, men ha en avgörande skillnad i sin personlighet. Under ytan har han tankar om att begå våldtäkter och när ett tillfälle kommer tar han chansen.

– Det kan vara en liftare eller en lastbilschaufför eller kanske en lokal person som råkar vara på platsen. De börjar oftast med ett bedrägligt beteende, han ber kanske om hjälp: ”Kan du komma och titta på kartan?” Om han sedan möts av motstånd kan han komma till insikten att han måste mörda. De kan ha en känsla av att de har rätt att göra så här.

Som exempel pekar han på hur Anders Eklund förklarade mordet på Engla – att hon sparkade på honom när han försökte röva bort henne.

– Det är verkligen inga sofistikerade typer det här, säger Ulf Åsgård.