Köpte diesel – med en vän

50-åringen kan ha fått hjälp att bränna Carolins kropp

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
’sköts flera gånger’ Den 50-årige gruvarbetaren misstänks ha skjutit Carolin Stenvall med flera skott – krosskadorna i hennes bakhuvud kan vara orsakade av gevärsskott. Polisen letar nu fler kulor. Mannen omhäktades i går.
NYHETER

GÄLLIVARE/LULEÅ. 50-åringen kan ha fått hjälp att förstöra spår – och bränna kroppen.

En vän till gruvarbetaren har förhörts flera gånger, enligt NSD.

Tillsammans ska männen ha köpt diesel på en bensinmack dagen efter Carolins försvinnande.

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Mordmisstänkte 50-åringen ska ha fått hjälp att köpa 40 liter diesel på en mack morgonen efter Carolins försvinnande.

Gruvarbetaren ska ha köpt över 40 liter diesel på en bensinstation tidigt morgonen efter Carolin Stenvalls försvinnande. Men han var inte ensam.

En kamrat till den mordmisstänkte 50-åringen ska ha förhörts flera gånger av polisen. Senast under förra veckan, enligt uppgift till Norrländska socialdemokraten.

Kom tidigt

De två männen ska ha kommit så tidigt till bensinstationen att den ännu inte hunnit öppna för dagen. Men de ska ändå ha fått köpa dieseln eftersom en anställd redan var på plats på macken.

När Carolins kropp hittades var den svårt bränd. Och som Aftonbladet tidigare skrivit ska den blodpöl som hittats vid rastplats 58 ha förstörts med diesel.

Den anställde på macken ska senare ha pekat ut de två männen – som 50-åringen och dennes kamrat – för polisen.

– Jag vill inte säga något för jag har lovat polisen att inte göra det, säger den anställde till NSD.

50-åringens kamrat ska enligt uppgift neka till all inblandning.

Okänt dna

– Jag känner till uppgifterna, men det är inget vi kunnat få bekräftat genom de förhör som hållits, säger Ulrika Schönbeck till tidningen.

Polisen har sedan tidigare hittat dna från en okänd person vid någon av brottsplatserna. Därför har utredarna tagit dna-prover på flera i 50-åringens bekantskapskrets och hans jaktlag.

Sköt henne flera gånger

Ingenting talar för att den mordmisstänkte gruvarbetaren använt något tillhygge, enligt kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

– I nuläget har han inte gett någon annan förklaring än att han har beskrivit det här fallet som Carolin blev utsatt för efter knuffen och också den här skjutningen, säger Schönbeck till Aftonbladet.

50-åringen har redan i tidigare förhör erkänt att han sköt Carolin Stenvall en gång i ryggen med sitt jaktgevär vid rastplats 58, några mil sydost om Gällivare.

Men polisen misstänker nu att han skjutit henne flera gånger.

Söker ni efter fler kulor än den ni har hittat?

– Ja, det är bland annat därför vi har gjort förnyade undersökningar där ute, säger Schönbeck.

Enligt 50-åringens advokat Leif Gustafsson kan han mycket väl ha avlossat flera skott:

– Han säger att när det här skedde var det ett kaos i huvudet. Det kan vara så att det visar sig vara flera skott, vad han sagt tidigare motsäger inte det. Men vad han minns var det bara ett skott.

Den mordmisstänkte gruvarbetaren såg tärd ut när han i går, via länk från Luleå, följde omhäktningsförhandlingen i Gällivare tingsrätt.

Fortsatt häktad

Han tog av sig glasögonen och lutade huvudet i vänsterhanden. När en kriminalvårdare frågade hur han ville göra med handbojorna sa han:

– Obojat, tack.

50-åringen är fortsatt häktad med fulla restriktioner i ytterligare två veckor.