Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Carolin

Experter: Han döms sannolikt till livstid

Var det ett mord eller bara en tragisk olycka?

Toni Alldén, 51, riskerar allt från två till uppemot tjugo år i fängelse.

Så här tror experterna om rättegången som startar nästa vecka.

et är ett osedvanligt märkligt mord. Så långt är rättsexperterna överens.

  Den åtalade saknar motiv. Trots åklagarnas ansträngningar har man inte hittat någon koppling mellan Toni Alldén och Carolin Stenvall.

  Han är i princip ostraffad. Har bara en mindre fylleridom från sjuttiotalet i registret. Det är ovanligt att en ostraffad begår mord.

Inte psykist sjuk

  Han är inte psykiskt sjuk. Alldén har genomgått rättspsykiatrisk undersökning och inte bedömts vara psyksjuk. Däremot äter han antidepressiva och dricker för mycket enligt egen uppgift.

  Han drar ut på mordet. Först efter åtta timmars bilkörning skjuter Alldén de två dödande skotten. Själv hävdar han att Carolin redan var död och att han egentligen skulle ta livet av sig själv.

Så här tror experterna om utgången:

Sven-Erik Alhem, 66, före detta överåklagare, Malmö.   Sven-Erik Alhem, 66, före detta överåklagare, Malmö. Sven-Erik Alhem, 66, före detta överåklagare, Malmö
Mord eller olycka?

– Det står och väger mellan mord eller möjligtvis dråp. Men jag tror att det blir mord. Åklagarna har väl på fötter för att dödandet var uppsåtligt. Starkaste bevisningen är obduktionsresultatet och det utdragna förfarandet där skotten är förödande.

– En erfaren jägare skjuter inte för ros skull mot en död kropp.

Vad blir straffet?

– Det är antingen livstid eller tio år som gäller. En HD-dom slår fast att ett ”normalmord” bara ska ge tio år. Men jag tror på livstid. Det är ändå ett barbariskt tillvägagångssätt att använda sitt jaktvapen till att döda en annan människa.

     Kerstin Koorti, 59, advokat, Stockholm.   Kerstin Koorti, 59, advokat, Stockholm. Kerstin Koorti, advokat, Stockholm

Mord eller olycka?

– Det är svårt att säga men det låter inte som någon olycka precis. Det beror på hur den tekniska bevisningen ser ut. Det beror också på när han sa att det var en olycka första gången, om det var redan i första förhöret. Om det är en olycka kan han inte fällas för mord.

– Om offret redan var död när skotten avlossades är det i stället ett brott mot griftefriden. Då blir straffet max två år.

Vad blir straffet?

– Om han fälls för mord blir det tidsbestämt straff eller livstids fängelse. Om man plågar någon länge eller är hänsynslös och rå i utförandet och man förstår att offret har lidit då kan det bli livstid.
     Leif G W Persson, 63, kriminolog och professor, Stockholm.   Leif G W Persson, 63, kriminolog och professor, Stockholm. Leif GW Persson, 63, kriminolog och professor, Stockholm

Mord eller olycka?

– Det är sannolikt mord. Han har ju skjutit henne två gånger medan hon levde. Sedan har han frihetsberövat henne eftersom hon inte är skjuten på samma ställe som hon är upplockad.

– Det är högst ovanligt att ostraffade gör sådant. Han är inte tillräckligt tokig för att vara tokig i lagens mening, men han kan ju vara ganska tokig ändå.

Straffet?

– Han är psykundersökt och är i vart fall inte i lagens mening psykiskt störd. Då blir påföljden sannolikt livstids fängelse. Statistiskt sett brukar det vara minst 15 eller 16 år.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet