Nu tvingas Carolins familj att möta Toni

Rättegången mot Toni Alldén, 51 börjar idag

Foto: Foto: polisen
TONI ÄNDRAR SINA UPPGIFTER Trots hårda förhör i fyra månader saknar åklagarna viktiga pusselbitar för att komma fram till sanningen om Carolin Stenvalls död. ”Vi kanske aldrig får något svar på frågan varför”, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck.
NYHETER

Toni Alldén dödade 29-åriga Carolin Stenvall.

Men han nekar till mord och säger att det var en olyckshändelse.

I dag börjar rättegången mot den 51-årige jägaren

För första gången tvingas han möta Carolins familj.

Foto: Polisen
Visar hur han skjuter Carolin Toni Alldén vallas av polisen och får visa hur det gick till när han sköt Carolin Stenvall två gånger.

Klockan 09.30 i dag inleds huvudförhandlingen i ett av förra årets mest uppmärksammade rättsfall. På den tilltalades stol sitter Toni Alldén, trebarnsfar utan något brottsligt förflutet. Han är misstänkt för att ha dödat Carolin Stenvall. Skjutit henne med sitt jaktvapen, skändat hennes kropp och sedan gömt den i skogen.

Själv hävdar jägaren att dödsfallet var en olyckshändelse, att han knuffade Carolin sedan hon brusat upp över hans bilkörning när de två möttes av en slump vid Stenbrons rastplats.

Åklagaren, däremot, vill ha Alldén fälld för mord. I den 1700-sidiga förundersökning som blev offentlig för en vecka sedan framgår det att han har skjutit Carolin två gånger, en gång i ryggen och en gång i huvudet.

Åklagaren menar att Carolin levde fram till dess och därmed var jägarens uppsåt att döda henne.

Familjen på plats

Vid rättegången i dag kommer den mordmisstänkte 51-åringen att tvingas möta Carolin Stenvalls familj. Hennes mamma, pappa, syster och pojkvän kommer att finns på plats i rättssalen för att med egna ögon och öron försöka ta in och förstå vad som hände med deras älskade Carolin.

När hon i höstas åkte i väg för en anställningsintervju på ishotellet i Jukkasjärvi, var de anhöriga glada och stolta för hennes skull.

Men de fick aldrig träffa henne igen.

”Vi kommer att försöka närvara vid förhandlingen som ett led i att försöka förstå vad som hänt med vår Carolin”, skriver familjen i ett pressmeddelande.

Rättegången mot Toni Alldén kommer att pågå i fyra dagar, plus en eventuell extra förhandlingsdag på fredag.

Aftonbladet finns på plats och rapporterar live inifrån rättssalen.

FAKTA

Detta har hänt:

• Den 12 september lämnar Carolin Stenvall sitt hem i Piteå strax efter lunch för att köra mot Jukkasjärvi där hon ska på anställningsintervju dagen efter.

• Men Carolin dyker aldrig upp. Dagen efter hittas hennes bil, en blå Ford Focus, parkerad vid rastplatsen Stenbron, 10 kilometer öster om Gällivare. I bilen finns plånbok, telefon och jacka.

• I mer än en månad letar ett stort polisuppbåd samt rikskrim efter Carolin. Efterlysningen av henne går ut i media. Hundpatruller och helikoptrar med värmekameror deltar i sökandet.

• Den 16 oktober grips den 51-årige trebarnspappan i sitt hem. Blodspår i hans bil knyter honom till Carolin.

• Mannen försöker ta sitt liv i häktet. Den 20 oktober erkänner han att han dödat Carolin, men att allt var en olyckshändelse.

• Den 22 oktober hittas Carolin Stenvalls kropp åtta kilometer söder om Lansjärv i Överkalix kommun. 51-åringen vill inte följa med polisen och visa var han gömt kroppen. Han ”vill inte se vad han gjort”

• Den 23 februari åtalas Toni Alldén för mordet på Carolin Stenvall.

• Rättegången mot Toni Alldén inleds i Gällivare Tingsrätt.