Alldén byter advokat till Silbersky

NYHETER

Toni Alldén, som dömts till livstids fängelse för mord på 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå i höstas, byter advokat inför den hovrättsförhandling som väntar om fallet.

– Den som är ny advokat är Leif Silbersky, säger Leif Gustafsson, Alldéns tidigare advokat, till TT.

Foto: Polisen
Toni Alldén.

Gällivare tingsrätt bekräftar för TT uppgiften om advokatbytet.

– Jag tror inte att Toni Alldén varit missnöjd med mig, men han vill gripa ett sista halmstrå inför hovrättsförhandlingarna och jag har inte motsatt mig att han byter advokat, säger Leif Gustafsson.

Dömdes för två veckor sedan

Beslutet att låta Alldén byta advokat fattades i måndags av tingsrätten.

– Jag skickade ner domen med e-post till Leif Silbersky i går (måndag), och har skickat övriga handlingar till honom med vanlig post, säger Leif Gustafsson.

– När han har läst igenom dem ska jag prata med Leif Silbersky och så att säga lämna över det jag vet till honom, säger han.

Har redan överklagat

Toni Alldén dömdes till livstids fängelse för mord för snart två veckor sedan. Alldén har förklarat att han kommer att överklaga till hovrätten.

Leif Silbersky har redan skickat in överklagandet av tingsrättens dom.

– Jag har haft ingående samtal med Toni Alldén och jag har redan överklagat domen och lagt mina synpunkter på det hela, och på hur målet ska behandlas i fortsättningen, säger Leif Silbersky till TT.

Han vill inte precisera vad han skrivit i överklagandet.

– Det får du se i morgon, tingsrätten får inlagan först, sedan får massmedia den, säger Leif Silbersky.

Anser inte att tingsrättens dom var riktig

Silbersky har följt det uppmärksammade fallet i medierna sedan den 29-åriga kvinnan försvann i september i fjol.

– När jag fick en förfrågan om att ta mig an fallet av Toni Alldén i slutet av förra veckan satte jag mig in i det lite mer, och när tingsrätten hörde av sig kunde jag tillräckligt för att tacka ja, säger Leif Silbersky.

Han vill inte utveckla sina synpunkter på tingsrättens dom.

– Men hade jag ansett att den var var riktig så hade jag tackat nej. Nu tackade jag ja eftersom jag anser att tingsrättens dom inte var riktig, säger advokaten.

Han vill inte säga vad han anser om Alldéns skuld, utan hänvisar till den inlaga han skickat till tingsrätten för vidarebefordran till hovrätten.

– Så mycket kan jag säga som att jag tycker att han inte ska dömas för mord, säger Leif Silbersky.

”Det ändrar ingenting”

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck, som tillsammans med sin kollega Anette Ölmbro ledde förundersökningen mot Toni Alldén och i tingsrätten fick honom fälld för mord har inga åsikter om bytet av försvarare.

– Nej, jag har ingen åsikt eller uppfattning om det, säger hon till TT.

Nu får Alldén en rikskänd, stridbar advokat. Ändrar det förutsättningarna för er åklagare?

– Nej, det gör det inte. Vi ser med tillförsikt fram emot prövningen i hovrätten. Det här ändrar naturligtvis ingenting, säger Ulrika Schönbeck.