Fyra frågor som måste få svar

NYHETER

Trebarnpappan ljuger om hur Carolin Stenvall dog, enligt åklagarna.

Han själv hävdar att dödsfallet var en olycka.

I åklagarens version liknar det mer en avrättning.

Här är frågorna som måste få ett svar.

Hur?

Den 51-årige trebarnspappan hävdar att han råkade knuffa Carolin så att hon föll, slog huvudet i hans släpvagn och dog.

Åklagaren menar att mannen uppsåtligen dödat Carolin. En av deras teorier är att han sköt henne med ett jaktvapen vid rastplats 58.

En viktig fråga som den preliminära obduktionsrapporten inte gav något entydigt svar på är: Förgrep sig 51-åringen sexuellt på Carolin?

När?

51-åringen lämnade plötsligt sitt jaktlag tidigt på morgonen den 12 september. Han påstår att han mötte Carolin vid rastplatsen Stenbron runt 16-tiden samma dag. Morgonen därpå återvände han till jaktlaget.

Två vittnen har sett Carolins bil vid Stenbron runt klockan 16. Men ingen har sett Carolin där. En viktig fråga är om de verkligen träffades på rastplatsen.

Var?

Rastplatsen Stenbron. Här hävdar 51-åringen att Carolin dog genom ett olyckligt fall mot hans släpvagn. Men polisen har inte hittat några blodspår, varken på den asfalterade rastplatsen eller på släpet.

Rastplats 58. 51-åringen medger att han skjutit Carolin vid 58:an. Han hävdar att hon då redan var död. Enligt den preliminära obduktionsrapporten var hon sannolikt vid liv när han sköt. Här har polisen också hittat stora mängder blod.

Jaktstugan. Likhundar har markerat vid en brädhög på tomten till 51-åringens tuga i byn Mäntyvaara. På en bit byggplast hittas spår av Carolin.

Stenåldersboplatsen. Polisen har hittat spår efter Carolin i närheten av en fornlämning. 51-åringen brände kroppen och lämnade den här. Men senare flyttade han den.

Fyndplatsen. På en liten skogsväg, i närheten av Lansjärv, hittades Carolins svårt sargade kropp. 51-åringen säger att han hämtade hennes kropp vid stenåldersboplatsen och körde den hit för att ”den lättare skulle hittas”. Åklagaren tror tvärtom att han var rädd för att den skulle hittas och därför flyttade den.

Varför?

51-åringen har sagt att han hamnade i en ordväxling med Carolin Stenvall på Stenbron om hans bilkörning. Hon ska ha kallat honom ”gubbjävel”. Men Carolins vänner menar att hon aldrig skulle uttrycka sig så.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck har sagt att frågan om motivet ”kanske är en fråga vi aldrig får svar på”.

FAKTA