I dag åtalas Carolins misstänkte mördare

I dag åtalas mannen som misstänkt för mord på Carolin Stenvall.
NYHETER

GÄLLIVARE. Var Carolin Stenvalls död ett kallblodigt mord eller en olycklig knuff?

I dag åtalas den 51-årige familjefadern för den unga kvinnans död.

Aftonbladet är på plats i Gällivare när förundersökningen lämnas in.

Det som hände den 12 september i fjol är fortfarande ett mysterium.

Hur en tidigare ostraffad familjefar plötsligt blev misstänkt för mord.

Hur han sedan i över en månads tid inte sa någonting, trots att ett stort polisuppbåd sökte efter 29-åriga Carolin Stenvall och alla Sveriges medier rapporterade om hennes försvinnande.

51-åringen själv hävdar att det som hände på rastplatsen Stenbron en mil söder om Gällivare var en olycka.

Carolin Stenvall, som var på väg till en anställningsintervju i Jukkasjärvi, skällde på honom för hans bilkörning påstår han.

– Hur kör du gubbjävel, ska hon ha frågat.

”Kaos i huvudet”

Det som sedan hände var en knuff som gick fel menar trebarnspappan. Carolin slog i huvudet. Han fick panik, ”kaos i huvudet”, och försökte göra sig av med kroppen. Han säger att han lastade in Carolin Stenvall i bakluckan på sin bil och körde runt med henne i flera timmar utan att veta vad han skulle göra,

Men åklagarsidan har hela tiden hävdat att den 51-årige gärningsmannen dödade Carolin med berått mod.

Ett av de främsta bevisen för det är att Carolin, enligt den preliminära obduktionsrapporten från i höstas, fortfarande var vid liv när 51-åringen sköt henne i ryggen vid 58:ans rastplats nära E 10. Han försökte sedan bränna upp hennes kropp och dolde den med löv för att dölja sina spår.

Livskris och ångestattacker

Ett stort pressuppbåd kommer i dag att samlas vid Gällivare tingsrätt där den 1 700 sidor långa förundersökningen lämnas in klockan 11.00.

51-åringen har suttit häktad misstänkt för mordet på Carolin i nära fem månader. Mannen sägs bete sig lugnt och dämpat i sin sparsamt inredda häktescell på Porsöanstalten – trots att han riskerar livstids fängelse om han åtalas och döms för mord.

Trebarnspappan har dömts en gång tidigare – för fylleri och misshandel i tonåren – men ska inte tidigare ha visat några tendenser på att vara våldsam. Men för en tid sedan drabbades han av en livskris, fick panikångestattacker. Han började äta antidepressiva och drack mer än han brukade.

– Det som hänt är en tragedi för familjen Stenvall. Men det är det även för oss, vi är också offer, jag och pojkarna, har 51-åringens fru tidigare sagt till Piteå-Tidningen.

FAKTA

Detta har hänt:

Den 12 september lämnar Carolin Stenvall sitt hem i Piteå strax efter lunch för att köra mot Jukkasjärvi där hon ska på anställningsintervju dagen efter.

Men Carolin dyker aldrig upp. Dagen efter hittas hennes bil, en blå Ford Focus, parkerad vid rastplatsen Stenbron, 10 kilometer öster om Gällivare. I bilen finns plånbok, telefon och jacka.

I mer än en månad letar ett stort polisuppbåd samt rikskrim efter Carolin. Efterlysningen av henne går ut i media. Hundpatruller och helikoptrar med värmekameror deltar i sökandet.

Den 16 oktober grips den 51-årige trebarnspappan i sitt hem. Blodspår i hans bil knyter honom till Carolin.

Mannen försöker ta sitt liv i häktet. Den 20 oktober erkänner han att han dödat Carolin, men att allt var en olyckshändelse.

Den 22 oktober hittas Carolin Stenvalls kropp åtta kilometer söder om Lansjärv i Överkalix kommun. 51-åringen vill inte följa med polisen och visa var han gömt kroppen. Han ”vill inte se vad han gjort”.