”Vi har fått ett nytt hopp nu”

Esayas gläds över det växande stödet för sin bror

NYHETER

Vinnaren kunde inte komma när Pen2-Pen-priset delades ut i går.

I 2 745 dagar har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit i fängslad i Eritrea.

Foto: Foto: STIG NYSTRÖM/NERIKES ALLEHANDA
pristagaren fängslad Esayas Isaak fick ta emot sin brors journalistpris av Lars Ströman. ”Jag tror han hade varit väldigt nöjd och berättat om hur viktigt det är att värna om yttrandefriheten om han hade varit här”, säger Esayas.

Det är andra gången som Dawit Isaak, 44, får Pen2Pen-priset av Örebro läns journalistförening. Och för andra gången fick Esayas Isaak motta priset i sin fängslade brors namn.

– Jag tror han hade varit väldigt nöjd och berättat om hur viktigt det är att värna om yttrandefriheten om han hade varit här, säger Esayas Isaak.

Slåss för jämlikhet

Prispengarna, 16 000 kronor, delas med den iranska journalisten Parvin Ardalan som riskerar fängelsestraff i Iran för sina artiklar om kvinnor och mäns lika rättigheter.

Sedan Dawit Isaak tilldelades priset första gången har rösterna för hans frigivande bara blivit fler och starkare.

Hittills har 101 712 personer skrivit på Aftonbladet, aftonbladet.se, Expressen, SvD och DN:s gemensamma upprop för Dawit Isaak.

– I början var vi bara tre fyra stycken som engagerade oss i den här frågan. Vi har ett helt annat stöd och ett annat hopp i dag, säger Esayas Isaak.

Viktig påminnelse

”Få har fått betala ett så högt pris för att utöva sitt yrke som Dawit Isaak. Han är en viktig påminnelse för alla som försvarar yttrande- och tryckfrihet om vad bristen på sådana rättigheter leder till”, skriver juryn i min motivering till priset.

ARTIKELN HANDLAR OM