206 129 har skrivit på för Dawit

Skriv på du med – i kampanjen för journalisten Dawit Isaak

NYHETER

Kampanjen för journalisten Dawit Isaaks frihet växer sig allt större.

206 129 personer har skrivit på.

– Det visar vilken kraft det innebär att Sveriges fem största mediehus gör gemensam sak, säger aftonbladet.ses chefredaktör Kalle Jungkvist.

Dawit Isaak ville berätta om situationen i Eritrea, hans dröm var att se en demokratisk reform i hemlandet. För det har han suttit fängslad sedan 2001. Den tysta diplomati som har varit utrikesdepartementets metod för att få honom frigiven har inte givit något resultat på åtta år.

Sedan fredagen 27/3 har Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter drivit en gemensam kampanj. Kravet är att Isaak ska friges – nu.

Hittills har drygt 206 129 personer skrivit på och stödet från läsarna fortsätter att växa, något som får tron på kampanjen att växa bland tidningarnas chefredaktörer.

– Jag tror att till och med de mest hårdföra diktaturer är känsliga för en hård opinion. Det här sätter en oerhört stark press på Eritrea, säger Kalle Jungkvist.

Han får medhåll av chefredaktörkollegan på Expressen, Thomas Mattsson.

– Det är svårt att förutse hur en diktator ska reagera, men historien visar att andra diktaturer har varit påverkbara av en stark opinion.

Det har framkommit kritik att kampanjen kan försvåra det diplomatiska arbete som pågår för att Dawit Isaak ska friges, hur ser du på det?

– Diplomatin har inte fungerat på åtta år. Enligt uppgift lider Dawit Isaak av diabetes, en dödlig sjukdom om man inte får rätt vård. Läget börjar bli desperat.