Stridsflygplan bombar Brega

Mer än 160 000 människor har flytt

NYHETER

Flera rebeller vittnar nu om att stridsflygplan bombat staden Brega på nytt på torsdagen.

En av bomberna slog ner bara 70 meter från den plats där al-Jaziras reporter befann sig. Ingen skadades av just den bomben, men det rapporteras om flera skadade i dagens anfall av staden.

– Jag hörde planet, sedan explosionen och såg därefter kratern, sade Mohammed Shibli och uppgav att bomben slagit ner drygt två kilometer från terminalen för oljeexport.

Men NATO planerar inte att ingripa.

Libyska rebeller beväpnade med raketer, pansarvärnskanoner och stridsvagnar gjorde sig redo för att försvara Ajdabiya mot eventuella anfall från Gaddafis styrkor på torsdagen. Flera av de oppositionella hade arbetat natten igenom för att rusta upp försvaret i staden som i onsdags uppges ha utsatts för bombanfall från luften.

– Tacka Gud för att vi har vapen, sade Dris Abdulwahid och sträckte båda händerna i luften.

Vissa rebeller verkade mer entusiastiska än erfarna när de hanterade vapnen, rapporterade Reuters utsände. En av dem sade sig ha fått fyra dagars träning i hur man använder en pansarvärnskanon.

Libyska rebeller rustade även i Brega på torsdagen där man befarade nya angrepp utifrån.

– Gaddafis styrkor förbereder en ny attack i dag, sade Mahmoud al-Fakhri till nyhetsbyrån AFP och berättade att flera rebeller tagit sig dit från närliggande Ajdabiya.

Obekräftade rapporter talar om att nya luftangrepp ägt rum i Brega, efter att Gaddafis styrkor genomförde sin största motoffensiv hittills mot staden i onsdags.

Nato ingriper inte

Nato har noterat en efterfrågan från libyska rebeller om flygunderstöd utifrån för att slå tillbaka mot Gaddafis utländska legosoldater, men har än så länge inga intentioner att ingripa.

Däremot planerar Nato för "alla eventualiteter", sade den danske generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen på en presskonferens på torsdagen.

Kräver att bli insläppta

Läkare utan gränser kräver nu att bli insläppta släpper in dem i de områden i Libyen som har drabbats av strider. De behöver bland annat kunna lämna medicins utrustning.

En läkare i Misurata har bett dem om hjälp med utrustning för att kunna behandla de sårade, men än så länge har inga hjälparbetare kunna nå området. Vägen dit blockeras av beväpnade män.

Läkare utan gränser finns på plats i östra Libyen, i staden Benghazi.

Enligt FN:s flyktingorgan,UNHCR, har mer än 160 000 människor nu flytt stridernas Libyen.

Oljeproduktionen halverad

Den libyska oljeproduktionen har "halverats" på grund av oroligheterna i landet, uppgav Shukri Ghanem, ledare för Libyens nationella oljebolag, National Oil Corporation, till nyhetsbyrån AFP på torsdagen.

Stort drogbeslag?

BBC har i dag snappat upp en uppseendeväckande nyhet från libysk tv: 37 miljarder lugnande tabletter ska ha beslagtagits i en Libysk hamn.

Gaddafi har vid flera tillfällen hävdat att al-Qaida smugglar in droger i landet för att droga ungdomar och få dem att protestera mot honom.