Flera döda i nya strider

Enligt ett vittne kan det handla om så många som 50 dödsoffer

NYHETER

Under hela fredagen har våldsamma demonstrationer på flera håll i Libyen.

I staden Az Zawiya ska minst tre människor ha dödats, men enligt ett vittne kan det handla om så många som 50. En av dem är oppositionens ledare i staden.

Vid de vålsamma sammandrabbningarna i Az Zawiya ska minst tre människor ha dödats, och minst 50 skadats, rapporterar Sky News.

En av de döda ska enligt al-Jazira vara oppositionen i Az Zawiyas ledare, Hassan Warbok. Ett vittne har också sagt till tv-kanalen att det ska handla om så många som 50 döda i dagen strider i staden.

Öppnade eld

I Az Zawiya hade tusentals människor samlats för att protestera mot Gaddafis regim.

Hamnstaden i västra Libyen ska vara helt omringad av Gaddafis styrkor. Det var när demonstranterna började röra sig mot stadens utkanter som Gaddafis styrkor öppnade eld.

Även ambulanser som kom för att hämta de sårade uppges ha beskjutits.

Tidigare under dagen rapporteras tio demonstranter ha dödats. En av de boende i staden sa till Sky news:

– Nu har Gaddafis trupper kommit och de har gått till tungt anfall. Tio av våra män har dödats.

– Vi är omringade, vi kan inte ta oss någonstans. Vi slåss till sista mannen faller, sa han.

Skottlossning i Tajoura

Hundratals demonstranter marscherade efter fredagsbönen från moskéerna och ut på gatorna i Tripoli. Demonstranterna ropade "Gaddafi är Guds fiende", berättar vittnen för al-Jazira.

14 jeepar med säkerhetsstyrkor anlände till området i Tajoura, en förort till Tripoli, där minst 1500 demonstranter hade samlats.

Styrkorna använde tårgas mot demonstranterna, rapporterar BBC. Skottlossning rapporteras också ha hörts.

– Jag är inte rädd, sa en av demonstranterna till AP.

Han berättar att en av hans släktingar dödades vid förra veckans demonstrationer – inte av militären, utan av en infiltratör som stöttade Gaddafi, men ändå gick bland demonstranterna.

– Det finns många spioner bland oss. Men vi vill visa världen att vi inte är rädda, säger han.

Oroliga

Mahmoud, boende i staden Benghazi, säger i telefon till TT att det är fortsatt lugnt där, men att det hela tiden kommer nya rapporter om våldsamheter med skarp ammunition och tårgas från Tripoli och närbelägna Tajoura:

– I Benghazi är allt, tack gode gud, lugnt. Men vi är väldigt oroliga för våra anhöriga i Tripoli och Tajoura. Det är många som har försökt protestera efter fredagsbönen men säkerhetsstyrkorna lade sig i bakhåll – många är skjutna och skadade.

Ett libyskt stridsflygplan bombade på morgonen en militärbas i Ajdabiya i östra Libyen, men utan att träffa den, enligt de frivilliga från rebellsidan som vaktade vapendepån.

– Vi satt här, och så hörde vi planet, sen en explosion och jorden skakade. De träffade utanför murarna, säger Hassan Faraj, en av rebellerna, till Reuters.

På fredagkvällen kom uppgifter om att vapendepån sprängts och 17 personer dödats ii explosionen.

FAKTA

Protester på fler håll

JEMEN

Enligt BBC har tiotusentals människor samlats i Aden i Jemen för att delta i en begravning av tre människor som har dödats under protesterna i landet.

– Det är soldater överallt. När jag lämnade mitt hem var det pansarvagnar som stoppade folk från att ta sig in eller ut, säger Ahmed, en ung student på universitet i huvudstaden Sanaa på telefon till TT.

TT rapporterar att minst två personer har dödats och ytterligare ett tiotal skadats när militären på fredagen öppnade eld mot en demonstration i byn Semla i den norra provinsen Amran i Jemen.

IRAK

Även i Bagdad i Irak samlas hundratals människor för regeringskritiska protester på Frihetstorget. Tusentals irakier tog sig, trots körförbud, till samlingsplatser på fredagen för att protestera mot brist på jobb, el och vatten och mot ett överflöd av korruption.

EGYPTEN

På Tahirtorget i Egypten har tusentals människor samlats. De protesterar mot arbetslöshet, korruption och bristande sociala förhållanden.

(Aftonbladet-TT)

ARTIKELN HANDLAR OM