Gaddafi kräver: Häv FN-sanktioner

Hävdar att han använt minimum av våld

Foto: ap
ingen legitimitet Libyens biträdande ambassadör i FN Ibrahim Dabbashi hävdar att Muammar Gaddafis utspel om att FN ska häva sanktionerna mot Libyen inte är något att fästa sig vid.
NYHETER

NEW YORK. Libyens omstridde ledare Muammar Gaddafi kräver att FN häver sanktionerna som riktats mot honom och hans närmast krets av medarbetare och anhöriga.

I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver den libyska ledningen att den förbluffats av sanktionerna och hävdar att den använt ett minimum av våld mot regimkritikerna.

FN har infört reseförbud och fryst Gaddafiregimens utländska tillgångar som straff för de våldsamma angreppen på landets rebeller.

I brevet begär Tripolis att sanktionerna avbryts i avvaktan på att "sanningen fastställts". Brevet är den första officiella rektionen på sanktionerna.

Tripolis har utnämnt ett nytt sändebud i FN, utrikesveteranen Ali Abdussalam Treki. Han ersätter hittillsvarande FN-ambassadören Mohammed Shalgham som gått över till rebellerna, skriver Reuters.

”Ingen tar honom på allvar”

Formellt har Gaddafi rätt att utse sitt lands ambassadör i FN eftersom Libyen är medlem där, konstaterar världsorganisationens talesman Martin Nesirky. Men det är ändå inte självklart att Treki kan tillträda eftersom USA har förbehållit sig rätten att besluta om inresetillstånd. Och för att tillträda måste Treki överlämna sina kreditivbrev till generalsekreteraren Ban Ki Moon i FN-högkvarteret.

Nesirsky sade också att FN överväger ett annat brev från Tripolis som meddelar att varken Shalgham eller den biträdande ambassadören Ibrahim Dabbashi längre representerar Libyen i FN. Men Dabbashi kommenterar att allt är som vanligt vid det libyska FN-kontoret och att Gaddafi "saknar legitimitet":

– Ingen tar honom längre på allvar, säger Dabbashi om Gaddafi till Reuters.

TT