Dagens namn: Stellan
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Styrkorna som ska störta Gaddafi

Hundratals stridsflygplan och örlogsfartyg i Medelhavet

Sjökraft. Amerikanska USS Kearsarge är ett av många örlogsfartyg på plats i Medelhavet.   Sjökraft. Amerikanska USS Kearsarge är ett av många örlogsfartyg på plats i Medelhavet. Foto: AP

Hundratals stridsplan, atomdrivna hangarfartyg, jagare och radarflyg.

De allierades enorma styrkor kommer inte ha några större problem att slå ut Gaddafis luftförsvar.

Frågan är bara när anfallet kommer.

USA, Frankrike och övriga allierade har samlat musklerna i Medelhavet. Efter att FN på torsdagen godkände militära anfall mot Gaddafis styrkor kan slaget komma när som helst.

I Paris träffar träffar USA:s utrikesminister Hillary Clinton på lördagen ledarna för bland annat Storbritannien, Frankrike, FN och Arabförbundet för att hamra ut detaljerna i hur operationen ska genomföras. Om det skulle behövs kan de attackera inom några timmar, lovade Frankrikes utrikesminister Alain Juppé på fredagen.

Operationen kommer sannolikt att inledas med missilattacker mot Gaddafis luftförsvar.

– Först måste man slå ut viktiga strategiska mål som luftförsvarsinstallationer, radaranläggningar och kommandocentraler, säger den norske kommendörkapten Ola Bøe Hansen till VG.

Hundratals stridsflyg

Resurserna som krävs för det både räcker och blir över.

Längs hela Europas sydkust, från Gibraltar till Grekland, finns ett pärlband av flygbaser som huserar uppåt 300 attack- och bombplan, AWAC-radarplan och obemannade drönare. I Toulon vid Medelhavet ligger dessutom det franska hangarfartyget Charles de Gaulle redo, och i Röda havet väntar bjässen USS Enterprise med plats för uppåt 90 stridsflygplan och helikoptrar. Förutom det ligger ytterligare ett dussin örlogsfartyg redo i vattnet utanför Libyen, bland landstigningsfartygen USS Kearsarge och den brittiska fregatten HMS Cumberland.

En ockupation av Libyen är inte aktuell enligt den nuvarande FN-resolutionen. Men för säkerhets skull finns 2 000 amerikanska marinsoldater tillgängliga i området, enligt Ola Bøe Hansen.

Rostande styrkor

Motståndet är i kontrast tämligen svagt. På pappret består Gaddafis flygvapen av över 200 stridsflygplan, men bedömare uppskattar att bara mellan 20 och 80 av dem fungerar. De flesta är gamla sovjetiska Sukhoi Su-22 och Mig-23 från 1970-talet. Han har också ett antal Mig-21, Mig-25 och Mirage-plan.

Enligt nyhetsbyrån AP råder det dessutom skriande brist på dugliga stridspiloter i Libyen.

Det största problemet för de allierade kan i stället visa sig vara de fullt fungerande luftvärnsrobotar och luftvärnskanoner som Gaddafi sitter på. Enligt AP:s Nato-källor kan dessa göra livet surt för allierade plan som patrullerar luftrummet och hindra dessa från att flyga lägre än omkring 5 000 meter. Det kan därför visa sig bli en relativt farligare manöver att försöka slå ut Gaddafis marktrupper och lågt flygande helikoptrar, vilket är svårare från hög höjd.

Ett annat problem kan bli logistiken. För att övervaka ett så stort område som Libyen (fyra gånger större än Sverige) krävs att 16-20 plan är i luften hela tiden, enligt Ola Bøe Hansen. Dessa ska antingen flygas från baser i området eller från hangarfartygen.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Stridsflyg skjuts ner

– mitt framför tv-kamerorna.

Gaddafis styrkor

Uppåt 80 fungerande stridsflygplan av typerna Sukhoi Su-22 och Mig-23 från 1970-talet. Också ett antal Mig-21, Mig-25 och Mirage-plan.

Omkring 35 attackhelikoptrar (Mi-25 och Mi-35), cirka 90 transportplan och 100 transporthelikoptrar.

Över 600 luftvärnrobotar, framför allt ryska SA-2 och SA-6  med räckvidd på uppåt 45 kilometer.

Cirka 500 luftvärnskanoner.


 

Källor: IISS, Globalsecurity.org, Graphicnews och AP.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet