– Gaddafi hatar oss

Rebellerna skulle krossas av diktatorns stridsvagnar – räddades av franskt flyg

1 av 4 | Foto: Foto: JERKER IVARSSON
stålskelett i öknen Den lille pojken lyfts upp på kanonröret till en utbränd stridsvagn av sin pappa. Invånarna klänger på, och tar kort på, det som återstår av Gaddafis östliga pansardivision efter det franska flyganfallet. |
NYHETER

BENGHAZI. Här stoppades Gaddafis planer på att jämna Benghazi med marken.

Just innan stridsvagnarna skulle öppna eld kom räddningen från luften.

– Vi har de franska piloterna att tacka för våra liv, säger läkaren Tariq Gehani, 57.

Söndervridna kroppar av stål ligger utspridda mellan Benghazi och horisonten. Det dammar från bombkratrar och det sticker

i ögonen av brandröken som ännu inte har lagt sig helt.

Det här är vad som återstår av Gaddafis fruktade östliga pansardivision – tonvis av skrot i öknen.

Order om massaker

Stridsvagnarna hade grupperat sig ett par kilometer utanför Benghazis stadsgräns i lördags med en order som inte kunde misstolkas:

Staden och dess upproriska invånare skulle krossas en gång för alla.

Offensiven inleddes redan i fredags kväll, bara timmar efter att FN:s resolution om flygförbud över Libyen tillkännagavs.

De första trupperna lyckades bryta Benghazis försvarslinje och öppnade eld inne i staden.

– De sköt mot bostäder, apotek och en vårdcentral. 94 människor dog och 200 skadades, säger läkaren Tariq Gehani.

Men just innan huvudstyrkan med ett 50-tal stridsvagnar nådde stadsgränsen i lördags gick franska flygplan till attack.

Under flera timmars intensiva bombningar lamslogs trupperna på marken.

Utan tvekan blev det Benghazis räddning.

”Inte barmhärtig”

– Gaddafi hade lovat att inte visa någon barmhärtighet mot vår stad. Han hatar oss över allt annat på jorden, säger Abdulsalam Raeith, en talesman för oppositionen.

Barn klänger på stålskeletten som om de vore klätterställningar på en lekplats. En liten pojke protesterar när hans pappa vill lyfta upp honom på kanonröret till en stridsvagn för att ta en bild.

Varje dag vi har upplevt av det här kriget bär på sin egen känsla av overklighet.

Bland de skrattande familjerna som förevigar sin räddning med pocketkameror är det lätt att glömma att de utbrända stridsvagnarna var bemannade.

Tog unga fångar

Hur många libyska soldater som dödades i flygattacken är det ingen som vet. Hundratals? Tusentals?

Oppositionsstyrkorna lyckades ta ett stort antal fångar, den yngsta uppges vara 14 år.

– Vi vet att många var unga utländska soldater och vi tror att de har blivit lurade av Gaddafi. Han betalade dem med falska dinarer och de offrade sina liv här, säger Abdulsalam Raeith.

FAKTA

Experten: Stridernas fyra scenarier

■ ■Bombningarna av Libyen är inne på sin femte dag.

Vad händer nu?

Mikael Eriksson, ­säkerhetspolitisk ­expert på FOI, listar ­fyra scenarier.

1 Ett långt och utdraget krig

– De områden som i dag kontrolleras av opposition och Gaddafistyrkor mani­festeras. I dag används ­endast luftvärnet, men i förlängningen kan även marktrupper dras in i konflikten. Detta med stöd i FN-resolutionen som säger att civila ska skyddas, men i så fall är opinionsläget avgörande.

2 Oppositionsframgång

– Med hjälp av koalitionen och flygförbudet lyckas ­oppositionsstyrkorna avancera. De når framgång och lyckas återta Tripoli. Avgörande för detta scenario är hur pass starkt stöd Gaddafi har hos sina anhängare. Min gissning är att stödet ­inte är särskilt starkt och att de till slut ger vika för oppositionsstyrkorna.

3 Gaddafiframgång

– Gaddafi lyckas återta ­rebellernas säte, Libyens näst största stad Benghazi. Läget i landet och förhållandet till omvärlden blir spänt och instabilt. Oavsett vilken sida som till slut vinner kommer terrorverksamhet att bedrivas. Med det menar jag terrorverksamhet riktad mot staten, liknande baskiska Eta i Spanien.

4 Diplomatisk lösning

– FN-resolutionen förespråkar en politisk, diplomatisk utgång där ett övergångsråd tar över styret tills vidare. Turkiet har hittills visat stort intresse för att ha en medlande roll om detta skulle bli aktuellt. Men detta förut­sätter att Gaddafi inte finns med i bilden, att han går i exil eller lämnar över sig själv till en internationell rättsprocess.