Brittisk militär: Gaddafis flygvapen är ”besegrat”

Väst tvingar fram ett stopp på rebellattacker

NYHETER

Gaddafis flygvapen uppges vara helt besegrat.

Det är brittisk militär som uppger att regimens flyg ”inte längre existerar som en stridande styrka”.

Det är BBC som uppger att himlen över Libyen nu är tom på libyska stridsflygplan. Hela det libyska flygvapnet ska vara utplånat.

– Vi vakar över de oskyldiga människorna i Libyen och ser till att vi skyddar dem från att bli attackerade, säger Greg Bagwell från det brittiska flygvapnet RAF.

Oppositionen bombas

Oppositionen i Misrata har lidit svårt av Gaddafis anfall. Pansarvagnar och artilleri har bombarderat oppositionen.

– Stridsvagnar och krypskyttar är mitt i staden och folket lever i skräck. Elen är utslagen och det finns inget vatten, sa ett ögonvittne till CNN på morgonen.

– Sjukhusen är överfulla. Skadade tvingas ligga på golvet, säger vittnet.

”Vi behöver vapen”

Oppositionsledaren Abdul Fatah Younis sade till CNN att man är i desperat behov av vapen.

– Vi behöver vapen, tunga vapen, vädjade han.

Några timmar verkar Younis ha blivit bönhörd.

Enligt Reuters har utländskt stridsflyg attackerat Gaddafis styrkor i Misrata och stoppat anfallet.

Tidigt på onsdagsmorgonen hördes återigen luftvärnseld och två kraftiga explosioner i Tripoli, rapporterar Reuters. Vilka mål som träffades är ännu oklart men enligt CNN ligger det en militärbas i närheten.

Under kvällen talade Muammar Gaddafi i en kort tv-intervju där han med kraft sa: ”Jag stannar här”. Men nu kommer de första tecknen på att de fyra nätterna med flygattacker kan ha haft effekt.

”Gaddafi letar flyktvägar”

I en intervju med tv-kanalen ABC sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton att personer som står Gaddafi nära har tagit kontakt med andra länder. I kontakterna undersöker man möjligheterna för den libyske ledaren att gå i exil, sa Clinton.

– Jag känner inte till om Gaddafi själv har tagit kontakt. Men jag vet att folk ska ha gjort det å hans vägnar.

Om kontakterna med omvärlden är allvarligt menade vet inte Clinton.

– En del handlar nog om att undersöka möjligheterna. Det uppmuntrar vi, sa hon i intervjun.

Nato enigt – tar över

Enligt flera medieuppgifter har nu Storbritannien, Frankrike och USA enats om att Nato tar över upprätthållandet av flygförbudet efter USA. Inom några dagar är också Qatar redo att bistå med stridsflyg, något som anses vara mycket viktigt för att insatsen i Libyen ska ha legitimitet i arabvärlden. Enligt AFP har Kuwait och Jordanien lovat att erbjuda logistisk hjälp i operationen i Libyen.

Under onsdagen meddelade Nato att man nu börjar patrullera längs Libyens kust för att upprätthålla FN:s vapenembargo. Turkiet lovar i ett uttalande att bidra med fyra fartyg och en ubåt till patrullerna.

Journalister släppta

De tre journalister som hållits fångar av libysk militär sedan i förra veckan. Enligt AFP släpptes Dave Clark, 38, Roberto Schmidt, 45 och Joe Raedle, 45 tidigt på onsdagsmorgonen. De greps när de mötte en militärkonvoj i östra Libyen, nära staden Ajdabiya.

TV: Aftonbladets Erik Wiman och Jerker Ivarsson rapporterar från Benghazi, Libyen

ARTIKELN HANDLAR OM