Libysk flyktingbåt på väg mot Italien

350 flyktingar ombord

NYHETER

Den första båten med afrikanska migranter från Libyen närmade sig på söndagen den italienska ön Lampedusa. Efter en våg av flyktingar från Tunisien befarar Italien nu en flod av migranter från Libyen.

Förhållanden är svåra på båten som nu närmar sig Lampedusa, enligt en präst som varit i kontakt med fartyget via satellittelefon. Ett tiotal barn och 20 kvinnor finns bland de runt 350 ombord. Passagerarna kommer framför allt från Eritrea, Etiopien och Somalia.

En etiopisk kvinna födde ett barn ombord på lördagen och hämtades tillsammans med barnen och pappan av en helikopter från italienska marinen. En annan höggravid kvinna evakuerades till ett sjukhus på Lampedusa, men miste barnet, enligt sjukhuset.

Tar in vatten

Två fartyg från den italienska kustbevakningen har skickats ut för att uppbringa båten som tar in vatten och har problem med motorerna.

Till Lampedusa har hittills över 15 000 migranter och flyktingar kommit från Tunisien sedan president Ben Ali störtades i januari. Bara under lördagen anlände runt 1 000 personer, av vilka 69 räddades från en sjunkande båt av en fisketrålare.

– Hittills har bara migranter från Tunisien kommit till Lampedusa, Det här är den första båten med människor som flyr från den militära upptrappningen i Libyen sade Laura Boldrini, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Fler båtar

Enligt prästen som talat med passagerare ombord lämnade båten Tripoli natten till fredagen. Ytterligare fyra eller fem båtar med totalt runt 1 000 afrikanska migranter hade också avseglat från Libyen. Passagerarna berättade att den libyska militären sagt åt dem att ge sig iväg.

Italien och Libyen tecknade 2008 ett avtal om att Libyen skulle hindra migrantströmmen, vilken därefter minskade med 94 procent. Italien har nu sagt upp avtalet och Gaddafi har hotat att skicka "miljoner" migranter till Europa. Italien, som befarar hundratusentals nyanlända, har bett EU om hjälp.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM