Gaddafis favorit- sköterska nekas asyl

Foto: AP
Galina Kolotnytska var ständigt vid diktatorns sida.
NYHETER

Muammar Gaddafi yppiga ukraniska sköterska lämnade diktatorn efter nio år.

Nu nekas hon asyl i Norge.

Norska säpo kan dock ha intresse för den yppiga blondinen, uppger Verdens Gang.

Foto: AP
Galina Kolotnytska.

Muammar Gaddafi ska ha varit mycket fäst vid sin sjuksköterska Galyna Kolotnytska från Ukraina, enligt uttalande från amerikanska ambassadtjänstemän i dokument läckta av Wikileak. Det spekulerades då i om sköterskan, som av USA-diplomater beskrivits som en yppig blondin, och diktatorn var ett par.

Galyna flyttade till Libyen för att arbeta på ett sjukhus och det var där Muammar Gaddafi hämtade henne. Nio år efter deras vägar korsades lämnade hon Gaddafi och flydde utomlands.

Lockades med hög lön

Galyna Kolotnytska lockades precis som många landsmän till Libyen med löften om höga löner. I slutet var hon en av 122 ukrainare i Libyen som flydde stridigheterna i samma plan och landade i Urkainas huvudstad Kiev.

– Han har flera ukrainska kvinnor som sköterskor som tog hand om honom. Mamma är en av dem. Av någon anledning litade han inte på libyska kvinnor kunde göra det, sa dottern Tatjana till Segodnja då.

Säpo intresserat

Muammar Gaddafis sköterska sökte av oklar anledning asyl i Norge – men har nu fått avslag, uppger tidningen Verdens Gang enligt TT/NTB. Men norska säpo (PST) kan tänkas rekommendera uppehållstillstånd.

Norska säpo anser enligt tidningens källor att sköterskan har kunskaper av "nationellt intresse". Norska justitiedepartementet vill varken dementera eller bekräfta om det finns ett sådant intresse för Kolotnytska.

ARTIKELN HANDLAR OM