Nya attacker riktade direkt mot Gaddafi

Men den omstridde ledaren har inte setts till på veckor

NYHETER

I natt skakades Tripoli återigen av en serie Nato-explosioner.

Förvarsalliansens mål – ledaren Muammar Gaddafi.

Men ingen vet – officiellt – om han fortfarande är i livet.

Nattens explosioner skakade östra Tripoli under nästan en timme medan flygplan flög över staden, uppger ett ögonvittne för AFP. Flera byggnader uppges ha förstörts.

Attacken är en i mängden av Nato-attacker som direkt riktar sig mot Muammar Gaddafi. I ett av anfallen ska Gaddafis yngste son Saif al-Arab Gaddafi ha dödats.

Oklart var Gaddafi är

Och nu anklagas Nato för att försöka döda Gaddafi.  Något försvarsalliansen själv förnekar.

– Alla våra attacker riktar in sig på militära mål. Nato riktar inte in sig på individuella mål, säger Nato-talesmannen Claudio Gabellini till Daily Telegraph.

Men om Gaddafi verkligen är i livet är fortfarande okänt. Han har inte setts till sedan den 30 april och deltog inte på sin sons begravning.

Enligt officiella uppgifter från regimen sörjer dock Gaddafi sin sons död och har därför inte velat visa sig.

– Vi har ingen aning om var han är, och ärligt talat bryr vi oss inte vad han gör just nu, säger Gabellini.

"Försöker skapa kaos"

Gaddafiregimen i sin tur anklagas för att försöka skapa ett flyktingkaos i Europa genom att tvinga människor att lämna Libyen. Bara de senaste dagarna har tusentals libyer kommit med båtar till den italienska ön Lampedusa.

Flera av dem vittnar om att de tvingats ombord av beväpnade soldater. Andra berättar att de erbjudits pengar för att lämna Libyen och söka asyl i Europa.

– Strömmen av flyktingar från Libyen till Italien har accelererat den senaste tiden, säger Jean Philippe Chauzy på Internationella Organisationen för Migration till brittiska Daily Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM