Nu kräver Tyskland FN-möte om Syrien

Många döda i nya strider i Syrien

NYHETER

Nya strider blossade på söndagen upp i Syrien. Nästan 140 människor uppges ha omkommit.

Nu ber Tyskland att FN:s säkerhetsråd att sammankalla ett krismöte.

Nästan 140 människor dödades på söndagen av syriska styrkor, enligt människorättsaktivister. Demonstranter dödades i flera olika städer i landet, bland annat i Hama där 100 människor sköts ihjäl.

– 100 civila dödades på söndagen i Hama när säkerhetsstyrkorna tillsammans med militären stormade staden och öppnade eld, säger  Abdel Karim Rihawi, ledare för en syrisk människorättsorganisation, till AFP.

Enligt aktivisterna har söndagen varit den dödligaste sedan protesterna mot regimen inleddes i mars.

Även i Damaskus ska många demonstranter ha skadats. Reuters rapporterar att 42 människor har skadats av spikbomber som kastades in i en demonstration.

– Det finns ett stort beväpnat gäng i Syrien och det är den syriska regeringen, säger JJ Harder, pressattaché på den amerikanska ambassaden i Damaskus till AFP.

Fördöms av EU och USA

Den syriska regimens brutala attacker på demonstranter fördöms kraftigt från bland annat USA och EU. President Obama sade sig vara "förskräckt" över våldet och Italien uppmanar till ett krismöte om Syrien i FN:s säkerhetsråd, skriver AFP.

Catherine Ashton, EU:s utrikesminister, fördömde dödandet i ett pressmeddelande.

– Jag är chockad över de senaste rapporterna om att ett stort antal civila har dödats i ett totalt omotiverat överfall av de syriska säkerhetsstyrkorna i staden Hama, skriver hon.

Efter fördömandet twittrade sveriges utrikesminister Carl Bildt:

– Bra med starka reaktioner från EU mot de illdåd vi nu ser i Syrien. Detta måste upphöra!

Tyskland ber FN:s säkerhetsråd sammankalla ett extrainsatt krismöte redan på måndagen för att diskutera den syriska regeringens blodiga offensiv mot demonstranterna, rapporterar AFP.

FAKTA

Upproret i Syrien

Protesterna i Syrien startade den 18 mars när demonstranter marscherade ut på gatorna i staden Daraa längst i söder.

President Bashar al-Assad har försökt dämpa dem med både morötter och piska. Inledningsvis gav han löften om reformer och det nästan 50 år gamla undantagstillståndet upphävdes.

När protesterna fortsatte ändå, skickades armén ut för att slå ner protesterna.

Regimen har flaggat för en "nationell dialog" som kritiserats hårt av oppositionen. Många regimkritiska grupper bojkottade dialogen från början och skaran har sedan dess växt.

Mer än 1 500 civila och 360 militärer uppges ha dödats sedan protesterna bröt ut, enligt människorättsgrupper. Över 12 000 ska ha gripits. (TT)