Dagens namn: Valdemar, Volmar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

MORDET PÅ JENNY FÖR ”SNÄLLT” FÖR LIVSTID

Aftonbladet avslöjar: Kvinnorna slås ihjäl i sina egna hem – männen fick straffet kortat

En söndagsnatt i juli 2006 mördades Jenny Johansson i sin säng.

Sambon fick straffet sänkt.

Sedan dess har endast fem män som mördat sin kvinna dömts till livstids fängelse, avslöjar Aftonbladets granskning av 153 dödade kvinnor.

knivhöggs och ströps Jenny Johansson knivhöggs i ryggen av sin sambo när hon låg i sin säng i deras gemensamma hem. Mannen fick sitt straff kortat från livstids fängelse i tingsrätten till tio år i hovrätten. Domen fastställdes i högsta domstolen och har fått ett enormt genomslag i svenska domstolar – sedan dess har bara fyra män som mördat sina kvinnor dömts till livstids fängelse.   knivhöggs och ströps Jenny Johansson knivhöggs i ryggen av sin sambo när hon låg i sin säng i deras gemensamma hem. Mannen fick sitt straff kortat från livstids fängelse i tingsrätten till tio år i hovrätten. Domen fastställdes i högsta domstolen och har fått ett enormt genomslag i svenska domstolar – sedan dess har bara fyra män som mördat sina kvinnor dömts till livstids fängelse.

Livstid ska utdömas i de ”allvarligaste fallen”. Och ett sådant var inte mordet på Jenny Johansson, ansåg Högsta domstolen 30 mars 2007.

Detta fick genast genomslag i svenska domstolar, avslöjar vår granskning.

 Ingen mördare har sedan dess dömts till livstidsstraff för ”enbart” mord på sin flickvän, sambo eller fru i hennes hem.

 Av de fem som fick livstidsstraff var två dubbelmördare. En mördade en mamma inför hennes barn. En fjärde var återfallsförbrytare. Den femte hade skändat kvinnans döda kropp.

 I alla domarna hänvisas till fallet Jenny Johansson.

Jenny Johansson var 24 år och mamma till treåriga tvillingar, en pojke och en flicka.

Söndagen 24 juli 2006 hade hon varit med familjen på skärgårdsutflykt, för en gångs skull. Relationen med den 17 år äldre sambon var annars i praktiken slut, sa hon till vännerna.

Knivhögg henne i ryggen

De kom hem. De diskuterade separationen. Jenny gick till sängs, han satt sömnlös uppe.

Han tog fram husets vassaste kniv ur en kökslåda och gick till sovrummet.

Han ropade hennes namn.

Hon låg på mage, vinkade avvärjande.

Han körde kniven i sin sambos ryggrad. Knivbladet satt kvar. Det trasade sönder bröstryggraden, levern och stora kroppspulsådern. Sedan ströp han henne.

Under det följande året skrevs tre domar om Jenny Johanssons mördare.

Först tingsrättens, som liknar de flesta andra hustrumordsdomar under 2000-talet. Domen blev livstids fängelse, mordet sågs med tanke på strypningen ”ytterst våldsamt och hänsynslöst.”

Sedan hovrättens dom fem månader senare, som tog fasta på helt andra uppgifter. Dels att gärningsmannen verkade vara i psykisk kris, men framförallt att mordet gått ”relativt snabbt”.

Straffet sänktes till tio års fängelse.

Ska bedöma dödsångesten

Slutligen togs fallet Jenny Johansson upp i Högsta domstolen som i mars 2007 fastställde straffet på tio år. Domen är kort, två sidor text, men innehåller en mening domstolarna nu lutar sig mot:

”Enbart det att mordet i det nu aktuella fallet begåtts med kniv mot en skyddslös närstående i hennes hem motiverar inte att straffet skall bli fängelse på livstid.”

Om Jenny Johanssons fall inte nått Högsta domstolen – hade fler dömts till livstid? Vi kan inte påstå det. Vi säger inte heller att det är önskvärt.

Men vi ser skillnaden.

Domstolarna ska fortfarande bedöma kvinnans lidande, hennes dödsångest. Den ska avgöra om mordet var planerat, eller om mördaren hade kunnat besinna sig.

Ändå blir det skillnad – och det syntes genast.

Bara fem dagar efter att Högsta domstolen uttalat sig om Jenny Johansson föll domen mot Agneta Anderssons mördare. Hon pratade under flera minuter med larmoperatören på SOS samtidigt som maken högg henne tre gånger i hjärtat hemma i Bäckefors.

Nu dör jag, sa hon.

Tingsrätten ansåg senare att Agneta Andersson visserligen var fysiskt underlägsen, mördats hemma, känt dödsångest och att mordet var kulmen på en längre tids misshandel.

Domen: tio års fängelse.

Före och efter fallet Jenny Johansson – så dömdes kvinnornas mördare

Melissa Nordell, 22
Södra Roslags tingsrätt, 29 april 2002
Mördad: 11 november 2001.
Gärning: Misshandlad och kvävd till döds av sin pojkvän, sannolikt med en kudde. Efteråt dumpade han kroppen i havet.
Mordplats: Hemma i en soffa.
  Motivering: ”I förevarande fall har NN på ett utstuderat sätt, förmodligen av hämndbegär, berövat en nära flickvän i ett avbrutet kärleksförhållande livet.”

  Dom: Livstids fängelse

Kumba, 23
Stockholms tingsrätt, 2 december 2002
Mördad: 8 augusti 2002.
Gärning: Ex-maken tvingade sig in hos Kumba och slog henne med minst 20 slag mot huvudet och kroppen med ett bordsben.
Mordplats: Hallen
  Motivering: Gärningen har förövats i närvaro av den lille sonen och våldet mot Kumba har varit synnerligen rått och omfattande.”

  Dom: Livstids fängelse

Ulrica Högman, 29
Göta hovrätt, 2 november 2004
Mördad: 27 april 2004.
Gärning: Minst 22 knivhugg mot bålen.
Mordplats: Sängen.
  Motivering: ”Det kan hållas för visst att Ulrica Högman, som befunnit sig i en utsatt och helt skyddslös situation, genom NN:s handlande på ett hänsynslöst sätt utsatts för mycket svår dödsångest och andra svåra lidanden.”

  Dom: Livstids fängelse

Jenny Johansson, 24
Högsta domstolen, 30 mars 2007
Mördad: 24 juli 2006
Gärning: Ett kraftigt knivhugg i ryggen, därefter strypt.
Mordplats: Sängen.
  Motivering: ”Enbart det att mordet i det nu aktuella fallet begåtts med kniv mot en skyddslös närstående i hennes hem motiverar inte att straffet skall bli fängelse på livstid.”

  Dom: 10 års fängelse (Domen som ändrade praxis).


Ros-Britt Olsson, 65
Göta hovrätt, 9 juli 2007
Mördad: 21 november 2006
Gärning: Först kvävd, men dödsorsaken var 22 stick med kniv.
Mordplats: Sängen.
  Motivering: ”Att NN genom sitt tillvägagångssätt skulle ha avsett att medvetet förlänga Ros-Britt Olssons lidande har inte framkommit. Inte heller kan hans handlande i övrigt anses präglat av sådan råhet och grymhet (...) att påföljden skall bestämmas till ett livstidsstraff.”

  Dom: 10 års fängelse.

Ulla-Britt Storskrubb, 76
Borås tingsrätt, 7 januari 2008
Mördad: 6 augusti 2007.
Gärning: Flera knivhugg mot buk och bröstkorg. Kroppen har sedan behandlats skymfligt.
Mordplats: Sängen.
  Motivering: ”Det har inte visats att Ulla-Britt Storskrubb varit utsatt för någon längre dödsångest, inte heller någon annan omständighet som utgör skäl för att bestämma straffet till livstids fängelse.”

  Dom: 11 års fängelse.

Tubay Mavi, 25
Svea hovrätt, 30 juli 2008
Mördad: 1 januari 2008.
Gärning: Maken ströp Tubay till döds. Efteråt grävde han ner kroppen i ett friluftsområde och anmälde henne som försvunnen.
Mordplats: Sovrummet.
Motivering: ”De handlingar som NN utfört efter att Tubay Mavis död framstår visserligen som kränkande och utstuderade, men kan inte, mot angiven bakgrund, föranleda någon annan bedömning vid bestämmandet av påföljd.”

  Dom: 10 års fängelse

Så här har vi gjort vår unika undersökning

    Vi har samlat in samtliga polisanmälningar från rikets 21 länspolisdistrikt, som gäller dödligt våld mot kvinna.

Utifrån det materialet har vi identifierat brotten som skulle granskas och begärt fram domar och polisutredningar.

    Vi har talat med anhöriga till samtliga kvinnor som dödades under 2000- talet. De har bidragit med information och medgivit publicering av bilder. I ett tiotal fall har vi inte fått direkt kontakt med anhöriga på grund av sekretess, skyddade identiteter eller att nära familjemedlemmar har lämnat Sverige.

    Vår undersökning gäller kriminellt dödligt våld mot kvinnor i nära relationer.

Med nära relation avser vi en kärleksrelation. Vanligen en make, sambo, pojkvän, eller före detta.

    Vi har valt att även inkludera fall som ännu inte prövats i högre instans, och tre fall för 2009, där det finns ett erkännande och en häktad gärningsman.

    Antalet offer har vi kunnat verifiera mot flera källor. Det medeltal vi fann – knappt 17 dödade kvinnor om året – överensstämmer med forskaren Mikael Ryings rapport från 2007.

Fler artiklar

Visa fler
Om Aftonbladet