Dagens namn: Uno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ropen på hjälp

Reaktionerna från kvinnorna som lever under dödshot

”Jag är utsatt för det ni skriver om, nu skriver jag jättefort han ligger och sover bredvid mig. Vaknar han så är det hemskt.

Jag har aldrig i hela mitt liv tidigare råkat ut för detta jag avfärdade det också som att kvinnan var delaktig.

Polisen har varit här, det har antingen varit vänner som ringt eller grannar. Förra veckan kom dom igen och den ena kvinnliga polisen säger att det var patetiskt. Jag försökte förklara att om hon själv råkat ut för det skulle hon förstå.

När jag var hos husläkaren för att dokumentera skadorna jag hade – han satt då anhållen och jag var på väg att gå ifrån honom – säger hon till mig att man ser på kvinnorna vem det är som råkar ut för det. Ungefär som om det var mitt fel.

Alla överfall har hänt på natten och jag fick sömnproblem, jag vågar inte somna. Jag tackar er för ni skriver om detta så att folk förstår att vi inte provocerar eller är på ett speciellt sätt. Jag är normal jag har fast jobb, jag försöker sköta om mig men det är jättesvårt.”

– Kvinna som försöker lämna en våldsam man.”Statistiken angående kvinnovåldet tillhör jag numera och nu när jag sitter där vill jag banne mig göra något åt detta våld som breder ut sig. Jag har ett namn, har varit en notis i tidningen men skyddad, bortglömd, gömd och så får det inte vara.

– Kvinna som flyttat från en våldsam man.

”I går ringde några vänner, berättade att i dag måste du köpa Aftonbladet. Dom är så oroliga att även jag ska sluta på samma sätt.”

– Kvinna som väntar på besked om åtal mot en man.

”Jag är en tjej på 25 år och jag har mycket erfarenhet av kvinnomisshandel. När jag var 15 år reste jag och min lillasyster ner till hemlandet. Där blev jag ’’bortrövad’’ av en släkting. Jag som var så fäst vid min lillasyster, vi var som två bästisar. Det skadade henne också mycket mer än vad jag trodde. Jag blev tvingad till att gifta mig. I tre år levde jag i tortyr och misshandel.”

– Kvinna som nu är tillbaka i Sverige.

”Just nu uppbådar jag all kraft jag kan för vår flykt. Jag orkar som sagt inte längre vara under dödshot. Jag vill få en chans till ett normalt liv, jag vill kunna skratta och vara lycklig igen.”

– Kvinna som lever gömd.”Och vet ni vad jag tycker är det värsta?

Att vi vet. Att alla vet. Och att inget ändå händer.

 Jag har varit där själv.”

– Kvinna som levde 16 år med en man som slog.

Följ 153-bloggen

Följ debatten och diskutera artikelserien med Aftonbladets Kristina Edblom och Kerstin Weigl.

Till bloggen.

Carin Götblad, länspolismästare

”Jag tror att det är otroligt viktigt att vi sätter fokus på gärningsmannen, och jag tror att vi måste göra det tidigt.”

Beatrice Ask, justitieminister

”Er serie är en tankeväckare. Jag hoppas att det blir en förändring med tiden.”

Fler artiklar

Visa fler
Om Aftonbladet