Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Höggs ihjäl – när barnen var hemma

Pojkvännen tog Delias liv – ingen vet hur mycket 3-årige sonen såg

    Delia Björklund i småländska Vislanda knivhöggs och ströps till döds i sin säng natten till den 6 augusti. Hennes två små söner var hemma.

    I förrgår väcktes åtal mot den 25-årige sambon, som erkänt.

    Hon var bara 24 år, en av tre unga mammor som dödades i somras med sina barn omkring sig. De andra var Clara Hermelin, 22, och Frida Stenberg, 24.

    Nu vill Delia Björklunds föräldrar att även deras dotter ska synas bland kvinnorna som dödats av en man eller ex-man under 2000-talet.

DELIA BJÖRKLUND, 24 Delia och hennes pojkvän hade två barn. När han dödade Delia var barnen hemma. Ingen vet vad de såg. Blandrashunden Fany var också hemma den ödesdigra dagen.   DELIA BJÖRKLUND, 24 Delia och hennes pojkvän hade två barn. När han dödade Delia var barnen hemma. Ingen vet vad de såg. Blandrashunden Fany var också hemma den ödesdigra dagen. Foto: Privat
Delia Björklund var inte rädd för sin 25-årige pojkvän. Hon visste att han var besvärlig, bråkig, svartsjuk. Det hade hon tröttnat på. Han raderade telefonnummer, mordhotade manliga vänner, avstyrde telefonsamtal med farmor. Han slog också.

Och efteråt grät han och köpte blommor.

Så ville inte Delia leva längre.

De hade träffats på Gotland där han bodde. Hon var 19, full av planer. Hon studerade arkeologi. Gick senare en svetsarkurs. Jobbade som slottsguide.

Det unga paret fick snabbt två söner, som nu är ett och tre år gamla. På sätt och vis hade Delia tre barn. Så såg hennes föräldrar det.

Såg ut att ordna sig

De tyckte att 25-åringen var omogen, nervös och påfrestande. De tyckte illa om hans svartsjuka och visste att han slog henne, inte bara en gång. Delia berättade öppet om sin situation, även att han hotat ”ta barnen”.

Men han hade ju fått hjälp, åtalats och dömts till skyddstillsyn, och gått till psykolog för att komma tillrätta med svartsjukebeteendet.

Det såg ut att ordna sig för Delia. Hon hade bestämt sig för en fredlig separation. För barnens skull. Lägenhet var ordnad till pojkvännen.

Tage Björklund, pappa till Delia säger:

– Man tror inte något kan hända sin egen familj. Fast jag läst i Aftonbladet om kvinnomorden och tänkt att det är hemskt.

Bäddade ner

Den 5 augusti pratade Delia med en man på posten i Växjö. Det såg sambon, som ställde till med en scen. Grälet fortsatte på natten.

Han hämtade en kniv från köket, högg henne i bröstet och ryggen. Därefter ströp han Delia, klädde av henne, tvättade henne och bytte sängkläder innan han bäddade ner henne under en filt med Bamsemotiv.

Inte sjuk

Slutligen lade han Delias och sina egna blodiga kläder i plastpåsar och slängde i sopnedkastet.

Han bedöms av läkarna inte vara allvarligt psykiskt störd.

Nu plågas Delias mamma och pappa, som visste att pojkvännen ville äga henne, helst låsa in henne. De tycker att de skulle försökt sätta stopp. Men vad visste de om svartsjuka?

– Delia borde ha varit rädd, men hon trodde att hon klarade allt, säger Tage Björklund.

– Det finns uppenbarligen sådana här svartsjuka killar, som är farliga. Frågan är hur man ska kunna känna igen de farliga?

Deras största smärta just nu rör barnen. De är i familjehem.

Treåringen har visat morfar under lek hur man dödar med kniv. Ingen vet vad han har sett.

I gryningen den 6 augusti skrev 25-åringen i ett block på köksbordet: ”Vad ska hända med pojkarna nu? Vad väntar i deras liv? Varför kan jag aldrig göra rätt? Förlåt mig Della! Jag önskar att det vore jag!”

Gick till polisen

Han åt frukost med sina barn och klädde på dem. Sedan satte han dem i barnvagnen och tog bussen till polisstationen i Växjö. Han frågade efter en kvinnlig polis han träffat tidigare och hon gick ner i receptionen.

Hon frågade hur det var med honom.

Han svarade: Värre än någonsin.

Sedan började han gråta.

Fler artiklar

Visa fler
Om Aftonbladet