Dagens namn: Konrad, Kurt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Expolisen högg ihjäl sin hustru

Bilden av förre polisen Leif togs i maj förra året, efter att han dödat sin hustru hemma.

Nu skriver han om den dagen:

”Jag ser det som hände som ett katastrofalt misslyckande från min sida.”

Vi kontaktade Leif. Vi ville veta hur han hanterar skulden. Han svarade i brev från Kumla, där han väntar på placering på anstalt:

”Jag överskattade min mentala styrka. Blev därför själv överraskad av den totala förlust av kontroll jag drabbades av.”

Tio månader har gått sedan Leif ringde sin bäste vän och sa att han hade stuckit kniven i sin hustru. Därefter gick han tillbaka till vardagsrummet och högg henne igen, tror polisen. När patrullen kom till lägenheten i Flemingsberg satt kökskniven kvar i magen på Leifs fru.

Rådet: Ni måste separera

Det var vännen, även han polis, som larmade.

Vännen hade många gånger hört Leif säga att han skulle döda sin fru. Han hade tagit emot Leif i sitt hem efter parets våldsamma gräl och hans råd var alltid att de måste separera, att det kan sluta illa.

Nu skriver Leif att han tar en dag i taget, ”försöker fokusera på annat än skulden” och planerar att inleda samtalsterapi hos psykolog.

Leif dömdes för misshandel av sin fru 2003 och blev därefter av med jobbet som polisinspektör i Södertörn.

Han förlorade inte bara sin polisbricka och inkomst utan också sin identitet, skriver han i brevet.

”Barnens mor stämde mig om vårdnaden. Släkt och vänner försvann.”

Med åren växte en besvikelse och bitterhet. Fortfarande återkommer han ständigt till misshandelsdomen som förstörde hans liv. Han planerar nu att söka resning i Högsta domstolen, samlar bevisen som ska visa hur hans fru långsamt drev honom till vansinne genom upprepad misshandel och trakasserier.

”Jag har levt 8 år tillsammans med en kvinna som kränkt, hotat och misshandlat mig. I ett samhälle som vårt är detta ett fenomen som ’inte finns’.”

I domen från Huddinge tingsrätt framgår att hans fru ändrade sina uppgifter inför rättegångsförhandlingen. Hon ville inte längre kännas vid de slag och dunkar som hon vittnade om vid de första polisförhören. Både hon och maken var överens om att det var hon som slagit honom.

Men varken tingsrätten eller hovrätten trodde på det.

För vem tror att en liten späd kvinna kan misshandla en nästan två meter lång, kraftigt byggd polisman.

”De skickade hem en bomb”

Hennes skador var mycket svåra. En handled var bruten och hon hade blåmärken på kroppen. När polisen pratade med henne svimmade hon.

Flera gånger körde Leif Svensson sin fru till psykakuten, som hänvisade till öppenvården.

”Det innebär att de skickade hem en tickande bomb till partnern.”

Leifs försvarstal går ut på att fruns utbrott på något sätt gör det mindre allvarligt att han dödade henne med tre knivhugg.

Han säger att hon provocerade honom och att han var utmattad. Han var tvungen att ”få tyst på monstret”.

Leif Svensson gick polishögskolan 1973–1974. Han arbetade länge på Södertörnspolisen och blev så småningom fackligt aktiv. De sista åren som polis arbetade han bland annat med att utbilda sina kolleger i etikfrågor.

Under sex månader 2001 gjorde han FN-tjänstgöring som polis i Kosovo. Där träffade han sin blivande fru som arbetade som tolk.

Redan då reagerade hans kolleger på att relationen inte verkade sund. De passade inte tillsammans, tärde på varandra. Till midsommar året därpå flyttade hon till Sverige.

Leif dömdes till 15 års fängelse för mordet. Själv tycker han att brottsrubriceringen borde vara dråp och att fängelsestraffet är för hårt.

Tycker att ämnet är uttömt

När vi tog kontakt med Leif för en intervju var han positiv. Men när han förstod att artikelserien handlar om att sjutton kvinnor dödas varje år av en man eller exman, tvekade han. Eftersom han tycker att ämnet mäns våld mot kvinnor är uttömt.

Vi frågade i brev vad han tycker att samhället ska göra för att minska våldet i nära relationer, och han svarade:

”...först och främst är att bestämma vad som är svårast att acceptera: 1. En eventuell gärningsman som går fri, eller 2. En oskyldig som blir dömd.”

Belinda Olsson. Belinda Olsson.

MISSA INTE "DEBATT" OM VÅLDET I SVT1 I KVÄLL

Med Belinda Olsson, klockan 22.00.

Fler artiklar

Visa fler
Om Aftonbladet