Maggie mördades av sin ex-pojkvän

Mamma Martha: Ingen såg eller förstod, inte vi heller

1 av 3
Maggie Wardle blev bara 19 år. Hon mördades av sin ex-pojkvän av sin svartsjuke och kontrollerande pojkvän - som lagligt köpt ett gevär.
NYHETER

Kalamazoo, USA Om Maggie Wardles ex-pojkvän inte så enkelt kunnat få tag i ett gevär hade Maggie antagligen levt i dag.

Och om hon och andra förstått varningssignalerna hade hon kunnat räddas.

Nu arbetar hennes föräldrar för att varna andra.

Mordet på den 19-åriga collegestudenten Maggie Wardle i Kalamazoo, Michigan är inte typiskt för våldet mot kvinnor i USA.

Hon var vit – fler svarta och latinamerikanska kvinnor dödas.

Hon var välbärgad och välutbildad – våldet är värre i lågutbildade, fattiga grupper.

Hon hade inte blivit misshandlad – de flesta mord har föregåtts av mängder av övergrepp.

Men hennes före detta pojkvän var svartsjuk och kontrollerande. Och han hade ett gevär. Det är typiskt för amerikanska mordoffer. Mer än hälften av de vapen som dödar kvinnor i USA är skjutvapen. I Sverige är kniv vanligast.

Föräldrarna förstod inte

Maggies mamma Martha och styvpappan Rick Omilian vill inte anklaga någon.

– Ingen såg eller förstod, säger Martha, inte vi heller. Vi visste att han blev ledsen när Maggie gjorde slut, men det skulle väl gå över, trodde vi.

Maggies collegekompis Heidi Fahrenbacher satt uppe och pluggade den natten i oktober 1999 när polisbilarna dånade in på collegeområdet. När Heidis mamma ringde och sa att hon hört att någon blivit skjuten i ett av studentrummen, då visste Heidi.

– Jag slår vad om att det är Maggie, sa hon.

Men hon hade inte heller varnat sin vän.

Pojkvännen hade kontrollbehov

Det var i februari samma år som Maggie och Neenef Odah blev ett par. Han visade snart kontrollerande tendenser, ville inte låta Maggie träffa sina vänner eller gå på fest. Han var tyst och inbunden, hon utåtriktad och aktiv. Hon tröttnade. Före sommaruppehållet gjorde hon slut, men behöll ändå kontakten.

– Hon tyckte synd om honom, säger mamma Martha. Han riskerade att inte klara sina studier så hon ville hjälpa till.

– Det är typiskt, säger Heidi. Kvinnor ska alltid vara snälla och hjälpsamma. Är man inte snäll så är man en ”bitch” eller ”lesbisk”. Sådana saker sa Neenef till Maggie. Jag tyckte det var hemskt.

Lördagen den 16 oktober gick Maggie med en annan pojke till terminens första dans. Neenef var där och såg dem dansa. Det var då han ändrade sina planer, tror hans vänner.

Köpte mordvapnet lagligt

I en garderob i sitt studentrum hade Neenef nämligen ett jaktgevär. Han hade köpt det i en vapenbutik i Kalamazoo, helt lagligt.

– Inget var formellt fel, säger Maggies styvpappa Rick Omilian. Neenef visste hur han skulle lägga upp sin historia. Hade han försökt köpa ett handeldvapen hade det blivit fler frågor och kontroller.

Det enda som kunde ha stoppat vapenköpet var att vapenhandlaren uppmärksammat att Neenef uppgett sin collegeadress, och på collegeområdet får man inte ha vapen.

Mordet engagerade föräldrarna

Vapenkontroll är en av de frågor som Rick och Martha engagerat sig i efter Maggies död. Det – och att informera om de varningssignaler som finns i kontrollerande relationer, även sådana som inte innehåller fysiskt våld.

För Neenef hade aldrig slagit Maggie. Däremot hade han, inlindat eller direkt, talat om att ta livet av sig själv.

Antagligen var det så han tänkte använda vapnet, men efter att ha sett Maggie dansa med den andre ändrade han sig. Sent på söndagskvällen ringde han till Maggie och bad henne komma över ”för att titta på något”. Deras studentrum låg bara ett stenkast från varandra, så nära att Neenef kunde kontrollera när det lyste i Maggies fönster. Maggie blev inte rädd utan sa till sin rumskamrat att hon skulle bli borta några minuter.

Exakt vad som hände i Neenefs rum vet vi inte, men det första skottet träffade Maggie i ryggen, antagligen när hon försökte fly. Sedan sköt han henne en gång till, i huvudet, och till sist sig själv.

FAKTA

Skjutvapen i USA

Vanligaste mordvapnet mot kvinnor

Pistol är det vanligaste vapnet när män mördar kvinnor i USA

I 52 procent av fallen skjuts kvinnorna till döds, 27 procent knivmördas

Mördaren ofta närstående offret

Nära två tredjedelar av skjutna kvinnor har dödats av en man som de har eller har haft en relation med

Risken att mördas av närstående är fyra gånger högre än av en främling

Vapenlobbyn stark i USA

USA:s vapenlobby argumenterar för rätten att bära vapen ”i självförsvar”

Skjutvapen används 22 gånger oftare i andra syften, såsom mord

Lobbyn ifrågasätts sällan efter 11 september-dåden

Vapenägande ökar dödsrisken

Människor med skjutvapen löper 4,5 gånger höjd risk att själva bli skjutna

Själva existensen av skjutvapen i hemmet ökar risken

Varje år skjuts närmare 100 000 amerikaner till döds
 

Källor: National Centre for Injury Prevention and Control: ”Injuries and deaths due to firearms in the home”; ”When men murder women: An analysis of 2008 homicide data”, American Journal if Lifestyle Medicine: Risks and benefits of a gun in the home, International Action network on small arms

När kvinnor mördas i USA är det oftast med pistol.

En stark vapenlobby propagerar för amerikaners rätt till "självförsvar" - men det är inte så skjutvapnen brukas. 22 gånger så ofta används de för hot och mord.

Projektet "Dödsorsak:Kvinna" med Karin Alfredsson och Linda Forsell har nått USA, och berättar om mordet på 19-åriga collegetjejen Maggie Wardle.

Hennes pojkvän köpte lagligt ett jaktgevär - och sköt henne i ryggen på universitetsområdet.

Karin Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM