Inget fall av ebola i Uppsala

1 av 3 | Foto: LÄSARBILD
NYHETER

Ett nytt misstänkt fall av ebola finns just nu i Uppsala.

En person har förts till Akademiska sjukhuset:

Vid 15.40 meddelade sjukhuset att patienten inte har ebola.

Vid 13.30-tiden i dag inkom en person till Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala. Sjukhuset misstänker att personen har smittats med ebola.

”Lägre misstankegrad”

Enligt TT ska personen ha visat symptom och varit i ett afrikanskt land, men som ligger utanför det omedelbara riskområdet.

– Det finns misstanke om att en patient kan vara smittad men det är en lägre misstankegrad, säger Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset.

Det misstänkta fallet ska ha förts till sjukhuset i ambulans.

– Ambulansen kom dit i ilfart. Sedan kom en man i full skyddsutrustning ut, sedan ytterligare en i samma outfit. De hjälpte två män ut ur ambulansen, båda männen hade munskydd på sig, säger vittnet Caroline.

”I ett tidigt skede”

Personalen i skyddsutrustning eskorterade sedan männen in till infektionskliniken, enligt Caroline.

Det är ännu inte bekräftat ebolafall.

– Man ska ställa frågor och göra en mindre utredning för att se om man ska avskriva det eller om man behöver skicka prover till labb. Det är i ett tidigt skede, säger Tysk.

Ingen ebola

Vid 15.45 meddelade sjukhuset att patienten inte har ebola.

– Vi har lyft misstankarna. Patienten hade rest från Afrika men inte från Västafrika. När vi fick höra var han hade varit och hur längesedan det var kunde vi avblåsa det hela. Han behandlas nu som en vanlig infektionspatient, säger Fredrik Sund, tf verksamhetschef på infektionskliniken.

Texten uppdateras.