Polisen i Dalarna utreds om tjänstefel

NYHETER

På onsdagen vallades Anders Eklund i Stjärnsund.

Samma dag inleddes en förundersökning om Dalapolisens hantering av de tips som kanske kunde ha förhindrat mordet på tioåriga Engla Juncosa Höglund.

Vallningen av Eklund, som misstänks ha mördat flickan, pågick enligt Dalapolisens presstalesman Sven-Åke Petters tämligen ostört ungefär från klockan tio på förmiddagen till efter lunch. Av säkerhetsskäl skedde den till största delen från bil, från vilken Eklund kunde peka ut relevanta platser. Vilket utbyte vallningen gav vill Petters inte gå in på.

Vice chefsåklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för polismål i Göteborg inledde på onsdagen en förundersökning med anledning av Dalapolisens ifrågasatta tipshantering.

Misstanken gäller tjänstefel och handlar om de minst två tips polisen fått in och som pekat ut Eklund som 31-åriga Pernilla Hellgrens mördare.

Undvikit tragedin?

Dalapolisen anmälde sig själv och ställde samtidigt frågan om tragedin i Stjärnsund kunde ha undvikits med en bättre hantering av tipsen.

– Vi kommer att granska handlingar och hålla förhör upplysningsvis med inriktning på att hitta någon som kan vara skäligen misstänkt för tjänstefel, säger Lindgren till TT.

Hans utredning omfattar bara Dalapolisen och gäller inte polisen i Gävleborg, från vilken en topsning av Eklund hade beställts, men inte utförts.

Inte pratsam

För närvarande har Dalapolisen gjort ett uppehåll i förhören med Eklund.

– Han har ju erkänt, men är inte vidare pratsam. Han verkar vara en sådan som ska överbevisas om allt innan han pratar, säger Petters till TT.

En begäran om rättspsykiatrisk undersökning kommer att lämnas in till Falu tingsrätt på fredag. En sådan brukar ta ungefär en månad.

Polis och åklagare räknar med att förundersökningen mot Eklund kommer att bli klar senast i juni, vilket betyder att han kan åtalas då och ställas inför rätta i juli.

TT