Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / EU-valet

Benny Andersson gav Schyman miljon

Det var Benny Andersson som gav Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ en miljon till mediaexponering i valspurten. Det avslöjade Schyman i fredagens Aktuellt.

Schyman poängterade att det är de valtekniska problemen ABBA-Benny vill hjälpa Fi med – inte själva valkampanjen.

– Det är den demokratiska frågan som är det viktiga här, sade Schyman i SVT:s Aktuellt.

"Avgörande för resultatet"

– Det är uppenbart att många reagerar över att det inte alltid har fungerat som det ska med förhandsröstningen och valsedlarna. Den person som har skänkt oss pengar har gjort en stor insats för demokratin och vi är oerhört glada över det. Vi tror att det kan bli avgörande för resultatet på valdagen eftersom vi har fått många rapporter om osäkerhet hos väljarna, skrev Schyman i går om donationen i ett pressmeddelande.

Pengarna har möjliggjort dagens annonser på hel och halvsidor i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan . Ytterligare en helsida går i Dagens Nyheter på valdagen.

"För sent"

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror dock att den sensationella donationen och uppmärksamheten för partiet kommer för sent.

– Feministiskt initiativ har inte märkts alls i debatten förrän nu. Även om det här betyder mycket tror jag inte att det betyder tillräckligt mycket.

Två tunga namn

Men Mellin säger samtidigt att både Schyman och Andersson är personer med ett högt förtroendekapital ute i stugorna – så hon räknar inte ut dem fullständigt

– Jag har haft fel förut. Men det är egentligen bara Gudryn Schyman som har framstått som trovärdig i Fi, och det tror jag är svårt att reparera på kort tid.

För att få skicka en kandidat – Gudrun Schyman – till Bryssel måste partiet komma över 150 000 röster.

Dessutom måste väljarna skriva ut hela partiets namn på valsedlarna, samt stava det rätt, för att rösterna ska räknas.

Det var det Feministiskt initiativs Gudrun Schyman oroade sig över i radioprogrammet "Nordgren i P1" i går som fick Benny Andersson att lätta på pengapungen.

Svar i sista minuten

Snabbguiden som hjälper dig att välja rätt.

Här hittar du den!

     

UNIKT WEBBTEST: Se vilket parti som tycker mest som du – här.

     

Därför ska DU rösta – fem anledningar.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet