Dagens namn: Markus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / EU-valet

Läs det här – och orka rösta

Fem punkter för dig som inte orkar läsa allt vi skriver

Det är EU-val i dag.

Orkar du inte bry dig?

Orkar du inte läsa alla spaltmetrar vi skriver?

Då kan du läsa det här – det tar mindre än två minuter.

  1. EU-parlamentet bestämmer över din vardag. Politikerna i Bryssel styr över kvaliteten på vattnet, reklamen i din tv, utsläppen från din bil, hur länge du får arbeta, mängden gift i ditt barns leksaker, kostnaden för ditt mobilsamtal, bullret från gatan, var i EU du kan söka vård...

Listan kan göras hur lång som helst. Organisationen Sveriges kommuner och landsting säger att runt 60 procent av alla frågor som tas upp på kommunernas och landstingens politiska möten har sitt ursprung på EU-nivå.

  2. En duktig EU-parlamentariker kan ha större inflytande än en svensk riksdagsledamot. I Bryssel viner inte partipiskan och med god förhandlingsförmåga kan du få med dig tillräckligt många för att ändra ett viktigt beslut. Svenska parlamentariker har bland annat sett till att ingen ska kunna stängas av från internet utan ett domstolsbeslut.

  3. EU-parlamentet är bara en kugge i det gigantiska EU-maskineriet men den enda kuggen du faktiskt kan påverka. Det är bara val vart femte år och röstar du inte i dag dröjer det fem år till innan du kan styra över vilka människor som ska till Bryssel.

  4. EU-parlamentet kommer att få mer makt. Om den nya grundlagen, Lissabonfördraget, blir verklighet får parlamentarikerna bestämma i frågor om polisiärt- och straffrättsligt samarbete och om den så kritiserade jordbrukspolitiken.

  5. Röstar du i riksdagsvalet? Jaha, det gör väldigt många andra i Sverige också. Röstar du i EU-parlamentsvalet? Nehej, du gör som rätt många andra. I Bryssel

Johanna Melén
Johanna Melén

säger de svenska politikerna att EU-parlamentet är ett av två svenska parlament. Skillnaden är att de beslutar i lite olika typer av frågor. Så röstar du i det ena, ja då bör du nog rösta i det andra.

Svar i sista minuten

Snabbguiden som hjälper dig att välja rätt.

Här hittar du den!

     

UNIKT WEBBTEST: Se vilket parti som tycker mest som du – här.

     

Därför ska DU rösta – fem anledningar.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet