SD stärker sin vågmästarposition

"Sverigevänner, vi är tredje största partiet"

1 av 2
NYHETER

Sverigedemokraterna blir tredje största parti och stärker sin vågmästarposition.

Jimmie Åkesson tycker att valresultatet är fantastiskt.

– Det är ett fantastiskt valresultat, vi blir en stark vågmästare och är egentligen de enda som går fram i valet, säger han till Aftonbladet.

SD blir vågmästare i Sveriges riksdag under de närmaste fyra åren. Jimmie Åkesson menar att det blir svårt för de andra partierna att ignorera dem under mandatperioden.

– Det är en sak att få en statminister val, det kan man säkert klara av, även om jag inte vet hur de borgerliga kommer agera när Löfven föreslås. Däremot ska man också kunna styra landet i fyra år framåt, det kan bli svårare om man inte har förankat sin politik, säger Åkesson.

Vilka enskilda partier man helst vill samarbeta efter valet kan han inte svara på.

– Vi samarbetar med de partier som ger oss mest tillbaka i våra profilfrågor.

”De andra kan inte samarbeta”

Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sitt stöd från 2006 års val.

– För fyra år sen blev vi Sveriges nya riksdagsparti med ganska god marginal. Under de här fyra åren har vi växt och idag är vi tredje största parti. Vi har mer än fördubblat oss sen förra valet, jag tycker det är helt fantastiskt. Vi är absolut vågmästare. De andra partierna kan inte samarbeta för att stänga ute oss, säger Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valvaka.

Strax efter 22.30 klev han upp på scenen inför jublande partikamrater.

Flera politiker från olika partier har redan börjat skicka ut trevare och diskutera olika sätt att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande.

– Vi är en väldigt stark vågmästare. Det går säkert att hitta tekniska konstellationer som stänger ute oss från allt inflytande, men man ska kunna regera landet i fyra år. Det är svårt om man inte vill tala med oss eller lyssna på oss, säger Jimmie Åkesson i SVT:s valsändning.

”Bästa scenariot”

En timme senare, 23.30, intervjuades Jimmie Åkesson i SVT:s valstudio. Han återupprepade vikten av att Sverigedemokraterna nu är vågmästare.

– Det var inte oväntat att vi blev tredje störst, men det här var det bästa scenario jag hade kunnat räkna med. Det blir väldigt svårt för de andra partierna att försöka isolera oss nu när vi är absoluta vågmästare

Han vill inte gå in på vem han vill stödja som statsminister.

– Det finns mycket att analysera innan vi ska säga hur vi ska göra. Vi vill ha genomslag i våra profilfrågor, framförallt invandringen men också frågor som kriminalvården, säger Jimmie Åkesson.

SVT: Kommer du stödja Stefan Löfven som statsminister?

– Vill Stefan Löfven ha mitt stöd får han komma och säga vad han vill göra, om vi inte får något tillbaka i våra profilfrågor så röstar vi nej.

"En viktig milstolpe"

För Björn Söder är resultatet symboliskt viktigt.

– För oss är det en viktig milstolpe i jakten på att ta upp striden med S och M om att vara störst i svensk politik, säger Söder som utgår från att tredjeplatsen också ska innebära ökat inflytande, till exempel i form av en vice talman.

– Efter förra valet när vi inte fick den posten så hänvisade man till traditionen, nu förutsätter jag att man kommer att leva efter den tradition som finns och ger oss andra vice talman, säger Söder.

Sverigedemokratiske riksdagskandidaten Paula Bieler tror att partiet har blivit tydligare för väljarna.

– Vi har varit ute och synts mer än tidigare, men det har också synts att vi tagit ansvar under de fyra åren som varit, säger Paula Bieler.

Hon tror inte skriverierna och skandalerna kring Sverigedemokratiska politiker påverkar deras valresultat.

– Vi har varit tydliga under lång tid att det finns personer som hamnat fel, och att de får ta konsekvenserna, säger Paula Bieler.

De politiska experterna är inte överraskade över Sverigedemokraternas framgångar.

"En stor klyvning"

– Jag är inte ett dugg förvånad, de har legat där eller högre i senaste opinionsmätningarna, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet om SD:s resultat.

Statsvetaren Katarina Barrling kommenterar valet i SVT:s sändning.

– Det finns en stor klyvning i Sverige, säger hon om Sverigedemokraternas rekordsiffror.

Feministiskt initiativ balanserar på fyraprocentsgränsen i undersökningen.

– Nu gäller det att siffrorna håller i sig, jag hoppas verkligen det, så att vi kan få ett regeringsskifte och isolera Sverigedemokraterna, men det är skakigt, säger Fi:s partiledare Gudrun Schyman till TT.

Mona Sahlin säger det ligger ett tappat förtroende bakom SD-framgångarna.

– Vi måste lyssna mer på SD:s väljare och mindre på SD:s företrädare. SD:s väljare litar inte på oss. Det är ett tappat förtroende för politik, partier, journalister och myndigheter, säger Mona Sahlin.

"Ett totalt misslyckande"

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger att hon ser det stora SD-stödet som "en oroande signal" men lovar att Socialdemokraterna inte ska göra sig beroende eller förhandla med partiet, enligt TT.

Centerpartiets EU-parlamentsledamot Fredrick Federley tog även han emot SD-beskedet med besvikelse.

– Att SD blir så stora som de blir är ett totalt misslyckande. Och vi i Centern kommer stå där på barrikaderna mot dem, säger han.

De allra flesta av Sverigedemokraternas nytillkomna väljare, 29 procent av de som uppgett att de röstade SD, kommer från Moderaterna, enligt ValU.