Syriska trillingar födda på nyårsdagen

1 av 6 | Foto: UNHCR/ANDREW MCCONNELL
TRISS I KÄRLEK På årets första dag föddes trillingarna Riyadh, Ahmed och Khalid i tältlägret i Bekaadalen.
NYHETER

Trillingarna Riyadh, Ahmed och Khalid föddes i libanesiska Bekaadalen på nyårsdagen.

Mamma Amal dog i samband med förlossningen.

– Min hustru var en skönhetsdrottning, säger pappa Saleh, 31.

Situationen för de syriska flyktingarna i Mellanöstern är desperat, särskilt i de tältläger som finns i bland annat libanesiska Bekaadalen. Sex barn har dött i vinterkylan där, uppger Unicef. Bara i Libanon finns över en miljon syriska flyktingar.

Dog i barnsäng

Några av dem är Saleh, 31, och hans tre nyfödda trillingar. Tältet där de bor i Bekaadalen är fyllt av människor, rapporterar Warda Al-Jawahiry, som på uppdrag av FN:s flyktingorgan UNHCR har besökt familjen.

De tre trillingbröderna föddes på nyårsdagen. Efter födseln drabbades mamma Amal av en häftig blödning och dog. Läkare försökte förgäves rädda henne. Hon fick aldrig se sina nyfödda söner.

Pappa Saleh och pojkarna bor inte själva i tältet, utan är omgivna av släktingar, bland annat farmor Jalila. Hon berättar att Amal före förlossningen bad sin make om och om igen att ta väl hand om sina barn om något skulle hända henne. Amals egen mamma dog också i barnsäng.

Sköts av farmor

Själv säger Saleh:

– Min hustru var en skönhetsdrottning. När vi sågs första gången gillade vi varandra direkt. Jag älskade henne så mycket, och hon älskade mig tillbaka.

Farmor Jalila – som har uppfostrat tolv barn – är den som nu tagit på sig ansvaret för de tre trillingarna. Hon säger till UNHCR:s utsända att hon inte hade förväntat sig att ta hand om ännu fler barn, i hennes ålder. Men hon har inte ens övervägt att låta någon annan uppfostra barnen:

– Aldrig, säger hon.

Tack vare att så många vistas i tältet samtidigt är det varmt. Men en snöstorm är på väg, rapporterar UNHCR:s utsända.

ARTIKELN HANDLAR OM