FRA inte bra – för Björklund

SAMHÄLLE

Splittring i riksdagen och utbrett missnöje med partitoppen.

Folkpartiet är svårt sargat av FRA-striden.

– Partiet är för Stockholmsfixerat, säger Staffan Werme, kommunalråd i Örebro.

Foto: Foto: ULF HÖJER
Folkpartiets problem Partiledaren Jan Björklund har det inte lätt nu. Missnöjet gror och nu måste han försöka hela partiet.

I dag samlas folkpartiets partiråd i Stockholm.

På papperet ska ombuden prata miljö, integration och integritet. Men i praktiken kommer det handla mer om att läka såren efter FRA-krisen.

En rad nyckelpersoner, som Aftonbladet talat med, vittnar om hur striden kring spionlagen skadat partiet internt.

Stämningen i riksdagsgruppen har varit mycket frostig. När det stormade som värst hälsade vissa ledamöter inte ens på varandra.

Många är arga

Ilskan är stor över att FRA-motståndarna har pratat i media och inte hållit kritiken internt.

– Det finns människor med ett väldigt stort behov av att se sitt namn i tryck och berätta för hela världen vad man själv tycker och tänker, säger en central källa.

– Alla ville visa vem som var den finaste dissidenten med de bästa argumenten.

Att den tongivande kritikern Birgitta Ohlsson involverade sin man, juristen Mark Klamberg, i den interna processen har också lett till stor irritation.

– Det är sista gången jag förhandlar med någons äkta hälft, säger en riksdagsledamot.

Men det är inte bara riksdagsgruppen som splittrats. Kritiker ute i landet har känt sig ignorerade av partiets högsta ledning.

Pratar inte

En av dem är Staffan Werme, kommunalråd i Örebro.

Varken Jan Björklund eller partisekreteraren Erik Ullenhag har brytt sig om att prata med honom, trots att han är en tongivande lokalpolitiker.

– De borde ha haft en bättre kommunikation med oss lokalt och förankrat besluten. Vi känner av strömningarna bättre än de som bara läser DN debatt, säger han.

FAKTA

Partiets problem

FRA-frågan

Har splittrat partiet djupt. Stämningen i riksdagsgruppen är dålig och företrädare ute i landet är irriterade på dålig information.

Opinionsläget

Björklund-effekten har uteblivit. Partiet ligger och stampar på runt sju procent, ungefär samma siffror som när Lars Leijonborg avgick.

Jan Björklund

Partiledaren är fortfarande en enfrågepolitiker. När Sveriges Radio avslöjade att han använt statistik felaktigt i sin paradfråga, skolan, fick hans anseende en rejäl törn.