Sakineh: Jag har syndat

Dödsdömda tvåbarnsmamman talade i tv

NYHETER

Sakineh, 43, har dömts att stenas till döds – ett straff som upprört en hel värld.

I går framträdde tvåbarnsmamman i iransk tv.

– Jag har syndat, sa hon.

Foto: AP
Ett meddelande som påstås komma från den dödsdömda Sakineh sändes i går i iransk tv.

Ansiktet hade anonymiserats och hennes röst överröstades av en speaker som uppgavs översätta Sakinehs ord från hennes modersmål, azeriska, till persiska.

– Jag är en synderska, sa hon enligt speakern.

Meddelandet som påstås vara från den dödsdömda kvinnan sändes i den iranska statstelevisionen. Sändningen ses som ett sätt för Iran att värja sig mot omvärldens kritik mot dödsstraffet, skriver AP.

Sönerna visades

Tv-inslaget visade också bilder som påstås vara på Sakinehs söner som greps förra månaden. Också två spionanklagade tyska reportrar och Sakinehs advokat fanns med i programmet.

– Jag rådde sönerna att ljuga för västerländska journalister, ska han ha sagt.

Sakineh Ashtiani dömdes 2006 till döden genom stening för att ha haft ett ”otillåtet förhållande” med två män. Omständigheterna kring fallet är höljda i dunkel men började med att Sakinehs man mördades.

Straffet stoppat

Tvåbarnsmamman dömdes även för äktenskapsbrott och inblandning i mordet. Men hon drog tillbaka erkännandet eftersom det ska ha framtvingats under tortyr.

Människorättsorganisationer, EU och USA har vädjat om att Iran ska upphäva dödsstraffet. För mindre än två veckor sedan skulle avrättningen genomföras. Men verkställandet blev inte av.

I stället kom besked om att straffet tillfälligt stoppats i väntan på en granskning av landets högsta domstol.

ARTIKELN HANDLAR OM