Här utrustas polisbilarna – med gosedjur

1 av 3 | Foto: Polisen
Alla polisbilar i Karlskrona förses med nallar.

avClara Öhrn

GODA NYHETER

Polisen i Karlskrona laddar upp radiobilarna med gosedjur för att trösta barn i utsatta situationer.
Initiativet är ett samarbete mellan polisen och Karlskrona kommun och är mycket uppskattat av både barn och poliser.
– Tanken är att det alltid ska finnas när patrullen hamnar i ett sådant här ärende, säger kommunpolisen Alexander Vujovic.

Polisen i Karlskrona laddar upp polisbilarna med nallar för att trösta barn i utsatta situationer med.

Ett samarbete med kommunen

Sedan en tid tillbaka har polisen ett nära samarbete med kommunens projekt Team Stärka som syr gosedjur av återvunnet material som en del i ett kommunalt arbetsmarknadsprojekt. När gosedjuren är klara skänks de till bland annat polisen och räddningstjänsten.

Kommunpolisen Alexander Vujovic är mycket positiv till samarbetet eftersom djuren blir ett sätt att lämna ett positivt avtryck och trösta barn som har varit med om något traumatiskt.

– Det känns bra för oss som poliser också att kunna göra en sådan här grej. Vi blir också berörda och påverkade när vi hamnar i sådana här situationer och kan vi då gör någonting för att lindra det jobbiga just där och då så är det tacksamt, säger han.

Gosedjuren används inte bara i negativa sammanhang utan delas även ut till barn i andra situationer för att stärka förtroendet för polisen bland de yngre.

– Om vi till exempel har en trafikkontroll utanför en skola så är det alltid ett nyfiket barn som kommer fram och ber och få titta på polisbilen och vill ställa frågor och då kan vi också räcka fram en nalle, säger Alexander.

Ska alltid finnas i polisbilarna

Nu finns nallar i alla polisbilar i Karlskrona. I dagarna kom en ny laddning med fyra proppfulla bärkassar.

– Efterhand som det töms i polisbilarna så fyller vi på så vi har en liten bärkasse med sex-åtta nallar i varje bil. Tanken är att det alltid ska finnas när patrullen hamnar i ett sådant här ärende, säger Alexander.

Följ Goda nyheter på Facebook

5 saker som gör dig lycklig 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM