Goda nyheter

Mamma och son återförenas efter 68 år

Av: 

Claes Olsson

GODA NYHETER

I ett tårfyllt möte återförenas här 92-åriga Lee Keum med sin 71-årige son Sang Chol. Efter drygt 68 år får de äntligen träffas – i tre dagar, rapporterar CNN.

Gripande bilder visar hur Lee Keum-Seom, 92, återförenas med sin son Ri Sang Chol, 71. De skildes från varandra under Koreakriget och hamnade på vardera sida om den demilitariserade zonen som särar på de två länderna. Nu bor mamman i Sydkorea och sonen i Nordkorea, skriver CNN.

– Sang Chol! ropade Lee Keum-Seom när hon till slut fick krama om sin son.

Familjen splittrades när Ri Sang Chol bara var fyra år och nu får de träffas i elva timmar under totalt tre dagar innan Lee Keum-Seom måste återvända hem.

Deras återförening var en av många som skedde i Nordkorea under måndagen. 89 familjer valdes ut i ett lotteri som blev möjligt efter en överenskommelse mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Över 57 000 ansökte om att få återförenas – det var alltså bara en väldigt liten skara som faktiskt fick träffa sina närstående. Flera av de som hade lottats fram fick dessutom ställa in mötet när det visat sig att deras släktingar redan hade dött.

Första gången på tre år

Sedan år 2000 har Nord- och Sydkorea anordnat återföreningar vid 20 tillfällen och över 130 000 sydkoreaner har anmält sitt intresse. Det här var första återföreningen på tre år.

– De har i första hand ett symboliskt värde, både för Syd- och Nordkorea. Det är även betydelsefullt för länder som har spända relationer att det sker någon form av utbyte, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur på Stockholms universitet, till TT.

ANNONS

Fixa slitna hårtoppar efter semestern! Nu 25% rabatt på den populära hårkuren K18.

Extern länk från MEDS

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Syd- och Nordkorea ska mötas i höst

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Kim Jong-Un

Nordkorea

Moon Jae-In

Koreakriget

Sydkorea