PRESENTERAS AV

Busschaufförens fina gärning – i snökaoset

GODA NYHETER

På många håll i Stockholm ställdes bussarna in när snön föll. Nu hyllar Stefan Erdman en busschaufför som såg till att plocka upp resenärer – trots att den inte var i trafik, skriver Expressen.

– Hela den här dagen kände jag mig upplyft. Vilken jävla hjälte den här busschauffören är, säger Stefan till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Privat
Här väntade de på bussen.

I tisdags föll snön på flera håll i landet och i Stockholm var det inget undantag. När Stefan Erdman och han kompis skulle ta bussen från Henriksdalsberget i Nacka fick de veta att alla bussar var inställda. Och det var bara att gilla läget, menar Stefan.

– Det fanns ingen anledning att bli arg, det var ett sådant väglag att bussarna inte kunde ta sig fram på ett säkert sätt. Det var en kort irritationsfas.

Istället började de som stod vid busshållplatsen att prata med varandra om hur de kunde lösa situationen själva. På plats fanns bland annat en norrman på krycka. Stefan som hade bråttom till ett möte ringde efter taxi och erbjöd en annan att följa med. Plötsligt dök en buss upp med skylten ”ej i trafik”.

– Ingen tänkte mer på det men sen så körde den ändå fram till oss och busschauffören sa ”kom in här, jag kör ner er. Jag är ledig nu och ska till garaget”, säger Stefan och fortsätter:

– Vi blev rätt paffa.

Väl på bussen försökte de tacka busschauffören som inte sa så mycket mer än att det inte var en vanlig busstur. Han körde fram i krypfart när de såg en kvinna gåendes med en barnvagn.

– Hon kämpade uppenbarligen, det var riktigt svårt att ta sig fram. Han stannade bussen och sa att hon skulle hoppa in. Jag tror inte att hon fattade vad som hände men hon klev på hon med.

Hyllas av arbetsgivaren

Busschauffören fortsatte sedan rundan och plockade upp de enstaka personerna som stod kvar vid busshållplatserna. Sedan släppte han av alla där de kunde ta en annan buss mot stan – och Stefan kom fram till sitt möte.

– Hela den här dagen kände jag mig upplyft. Vilken jävla hjälte den här busschauffören är. Han hade verkligen inte behövt göra detta. Frågan är om han inte utsatte sig själv för en risk, att hans arbetsledare tycker att det här inte är sådant han ska hålla på med, säger Stefan och fortsätter:

– Det är inte hans jobb att plocka upp oss kan jag säga, men han gjorde det i alla fall.

Generellt tyckte Stefan att alla var hjälpsamma under omständigheterna.

– Folk hjälps åt. Överhuvudtaget i Stockholm känner jag att det är en sådan stämning att folk hjälper till om det skiter sig.

Även Busschaufförens arbetsgivare Keolis hyllar honom. Alexis Kahlmann, affärsområdeschef hos Keolis, menar att chauffören inte kommer att få någon reprimand.

– Här var det en sådan situation och han gjorde en bra bedömning och satte resenären i fokus, och det är kul att göra att resenärerna uppskattar det, säger han till Expressen.

Följ Goda nyheter på Facebook för fler liknande artiklar

ARTIKELN HANDLAR OM

Bussar

Stockholm