PRESENTERAS AV

Politikerns förslag: Ge barnen sovmorgon

Foto: Hasse Holmberg
Sovmorgon till eleverna skulle göra gott, tror politikern.
GODA NYHETER

Sovmorgon skulle innebära bättre prestation och bättre välmående bland eleverna – den tesen ligger som grund för miljöpartisten Hans Brettschneiders förslag, skriver Norran.

Miljöpartisten Hans Brettschneider har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Skellefteå där han föreslår att eleverna i kommunen ska ha sovmorgon – varje dag.

– Det här bygger på forskning och kunskap om hur det är för ungdomar och hur man påverkas av sömn i olika åldrar. Jag har själv erfarenhet av att vara morgontrött och pigg på kvällarna, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag har också fått rådet om att lägga mig tidige men vissa saker bygger mer på den inbyggda klockan.

Han lutar sig mot ett forskningsprojekt som genomfördes på University of Minnesota som gjordes år 2013. 9000 elever deltog i projektet som visade att både välmåendet och studieresultaten förbättrades när skoldagen började och slutade 50 minuter senare, skriver Norran.

Hans Brettschneider medger at det finns en risk för att vissa tar tillfället i akt att stanna uppe längre på kvällarna – vilket kan bidra till att man inte blir utvilad.

– Men bara för att man börjar senare innebär det inte att man stannar uppe längre ändå. Det finns en skola där effekterna blev positiva efter införandet av sovmorgonar.

Han syftar på en skola i Hässelby där där man införde att eleverna började nio på morgonen. Och tio år senare har den senare tiden haft positiva effekter – färre elever kommer försent, elevernas närvaro och koncentration har förbättras och betygen har blivit bättre, enligt SVT.

Hans Brettschneider vill se hur ett liknande projekt skulle fungera i Skellefteå. Han föreslår att kommunen provar att senarelägga skoldagen för en utvald högstadieskola eller högstadieklass, skriver Norran.

– Jag tycker att man ska testa på en klass eller skola. Funkar det borde man kunna ge valfriheten till att kunna ha sovmorgonar till eleverna.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM