PRESENTERAS AV

Sjukhuset lagar maten själv – slopar burkmat

Foto: TT/Montage
Fotona är exempelbilder och har inget samband med texten.
GODA NYHETER

Nordsjällands Hospital i Danmark märkte att patienterna inte tyckte om sjukhusmaten.

Därför lagas nu lagas all mat på plats, ingen burkmat och inga halvfabrikat.

Det har gjort både patienter och personal gladare, skriver SVT Nyheter.

Har du någon gång upplevt sjukhusmaten som tråkig och opersonlig? Det gjorde åtminstone patienterna på Nordsjällands Hospital i Danmark, enligt en enkätundersökning som utfördes 2014.

Sjukhusets ledning valde då att organisera om hela matlagningsprocessen. Burkmat och halvfabrikat slopades och ekologiska råvaror köptes in. Det beslutades att all patienternas mat hädanefter skulle vara färsk och hemlagad på plats. Bland kökspersonalen har förändringen mottagits med öppna armar.

– Det är så läckert att arbeta med alla färska grönsaker. Det ger en yrkesstolthet som kock, säger kocken Michael Klammer till SVT Nyheter.

Sjukskrivningarna minskade

Ledningen var till en början oroliga att de nya rutinerna skulle öka arbetsbördan för de anställda och göra dem stressade. De 3 000 portionerna fick nämligen inte ta längre tid att laga eller vara dyrare än de varit tidigare. Det visade sig dock bli precis tvärt om – att laga maten ”på riktigt” ökade arbetsglädjen hos personalen och sjukskrivningarna minskade från 3,5 till 0,8 procent.

– Vi har fått mer insikt om vad det är vi lagar. Alla är involverade i arbetsprocessen och när vi går hem är vi superglada eftersom vi verkligen har lagat någonting som är gott, säger köksbiträdet Pernille Farschou till SVT Nyheter.

Även patienterna uppges vara mycket mer nöjda med sjukhusmaten nu än de var före förändringen.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM