Stockholm satsar på samkönade trafikljus

GODA NYHETER

Stockholms stad väljer att sätta ljus på en viktig fråga inför Prideveckan.

– Det är en spännande och kul grej, säger trafikborgarråd Daniel Helldén till Stockholm Direkt.

Foto: Stockholms stad
Här är de nya trafikljusen.

Städer som Wien och London har testat det förut. Och nu har turen kommit till Sveriges huvudstad, Stockholm. De första samkönade trafikljusen kommer till stan i sommar.

48 trafiklyktor i fyrakorsningar runt Pridefestival-området vid Östermalms IP kommer att sättas upp. Det betyder 96 linser – varje lykta måste ju kunna visa både grönt och rött.

– Prideparken kommer vara på Östermalms IP och paraden går dit. Så det är naturligt att ha det där, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) till Stockholm Direkt.

”Tycker det här är viktigt”

I år hålls Pridefestivalen mellan 31 juli och 6 augusti. Ljusen sätts upp några dagar före festivalen börjar och plockas ned dagen efter att veckan är slut. Daniel Helldén menar att trafiklyktorna passar väl med Stockholm stads vision: ”Ett Stockholm för alla”.

Totalt beräknas satsningen kosta ungefär 100 000 kronor. Det är enligt Helldén ett sätt att understryka betydelsen av HBTQ- och Pride-rörelsen, rapporterar Stockholm Direkt.

– Vi försöker hitta nya sätt att visa att detta är något vi tycker är viktigt. Genom detta kan vi också bidra till att göra Pride till en spännande och kul grej som händer i stan, säger han till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Pride