Folk som går på konsert ofta har bättre hälsa

Goda nyheter för alla musikälskare där ute.
Personer som går på konsert ofta har bättre hälsa.
– Att delta aktivt i musikaktiviteter gynnar vår hälsa, säger Lars Ole Bonde, professor i musikterapi vid Aalborg universitet, till DR.

Att musik kan få oss att må riktigt bra kan nog de flesta skriva under på. Men nu är det även vetenskapligt bevisat. I en ny dansk studie från Aalborg universitet och Syddanska universitet har man sett ett samband mellan musik och god psykisk och fysisk hälsa, skriver DR.

Gynnar hälsan

14 265 personer deltog i studien och fick besvara frågor kring sin hälsa och sina musikvanor. Forskarna såg ett tydligt mönster mellan god hälsa och musik. De upptäckte även att personer som gick på konserter regelbundet hade bättre hälsa än de som inte gjorde det.

– Undersökningen bekräftar lite av det vi redan sett i några utländska studier: att delta aktivt i kulturhändelser och musikaktiviteter gynnar vår hälsa, säger Lars Ole Bonde, professor i musikterapi vid Aalborg universitet, till DR.

Att lyssna på musik i allmänhet har inte samma effekt som att gå på konserter. Enligt Bonde är en konsert mycket intensivare, vilket verkar bra för att främja hälsan. Att dessutom dela upplevelsen med andra gör det hela ännu bättre.

Forskarna ser ett samband mellan god hälsa och musikaktiviteter.
Forskarna ser ett samband mellan god hälsa och musikaktiviteter.

Tre per år räcker

Ett fåtal konserter per år räcker för att få effekt.

– Det verkar som att tre konserter per år är tillräckligt. Det är inte nödvändigtvis bättre att du går på tio konserter. Men noll, en eller två är för lite, säger Bonde till DR.

Personer som sjunger eller spelar musik verkar också ha bättre hälsa än andra, men undersökningen pekade även på att de även hade sundare livsstil överlag och rökte, drack mindre alkohol, och åt mer frukt och grönt än andra.

Forskarna hoppas nu att studien ska sätta musikaktiviteter på dagordningen i det danska hälsovårdssystemet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN