Oliver, 22, gjorde allt för hjärtsjuka Mona, 75 – i värmesmockan

avBabs Drougge

Mona, 75, hade förgäves sökt efter en fläkt efter att ha kommit hem från sjukhuset.

När hon ringde till Kjell & Company hade hon turen att hjälten Oliver, 22, svarade.

– Jag kände direkt att jag måste lösa det här på något sätt, säger Oliver Olausson.

Bristen på fläktar breder ut sig över hela landet, och så även norröver.

När Oliver Olausson, 22, fick ett samtal till teknikaffären i Umeå där han jobbar var han beredd på att göra ännu en kund besviken. Fläktarna har varit slut sedan länge, och varje nytt exemplar blir bokat innan det nått hyllan.

Men i andra änden satt 75-åriga Mona, nyss hemkommen från sjukhuset där hon under lång tid behandlats för en hjärtinfarkt. Tillståndet gör det redan svårt för henne att andas, och i lägenheten stod den heta luften alldeles stilla.

– När Mona ringde och berättade hur hon mådde och varför hon var i så stort behov av en fläkt kände jag direkt att jag måste försöka lösa det här på något sätt. Jag ville verkligen hjälpa till i den här situationen, säger Oliver Olausson.

Foto: Privat
Oliver Olausson tvekade inte en sekund inför att lösa fläktbristen för Mona.

Han bad att få återkomma till Mona, fast besluten att ordna fram en fläkt. Han övervägde till och med att bygga en fläkt, men kom sedan på en möjlig lösning.

– Vi hade fått tag på en kundbeställning av en fläkt. Så jag ringde till kunden och frågade om Mona fick köpa den och hon var jätteförstående och det gick bra.

När Oliver ringde upp Mona med glädjebeskedet kom nästa motgång. Mona kände sig dålig och orkade inte ta sig till butiken samma dag. Oliver erbjöd sig då att köra hem fläkten till Mona personligen, så fort han slutat för dagen.

– Hon blev jättejätteglad. Jag monterade den och kom dit och placerade ut den och försökte hjälpa till så mycket som möjligt så att hon kunde få lite svalare i sin lägenhet, och det fick hon ju till slut. Det kändes jättekul att få göra någonting som hade betydelse, säger Oliver.

Foto: Privat
Mona Claesson kan äntligen få lite luft att andas.

Mona Claesson njuter nu av svalkan som fläkten ger i lägenheten.

– Jag kände att jag inte kunde andas i lägenheten. Jag trodde inte att det fanns sådana människor. Och killen var ju bara 22 år, det var fantastiskt. ”Du behöver ju fläkten nu”, sade han, och det var ju på hans fritid som han gjorde det här. Det tyckte jag var fint, säger Mona Claesson.

Hon ville att gärna att Olivers ansträngning utöver det vanliga skulle uppmärksammas, och bad sin dotter at göra ett inlägg på Facebook. Under det uppmärksammade inlägget hyllas Oliver som som hjälte.

Han hade inte väntat sig all uppståndelse, men hoppas kunna inspirera andra.

– Kan man hjälpa till så ska man absolut göra det, även om man får göra det lilla extra. Även om det här i sig inte var världens största grej så kan en liten sak göra väldigt mycket för en människa. Det tycker jag att kanske fler ska göra om man har möjlighet, säger Oliver Olausson.

ARTIKELN HANDLAR OM