Här samlar de in glasspengar – till behövande familjer

avMiriam Bratt

GODA NYHETER

När kafé Vristulven i Skövde gick ut på Facebook för att lotta ut gratis glass och pannkakor till behövande barnfamiljer blev responsen stor.

Flera Facebook-medlemmar började swisha pengar för att kaféet skulle kunna bjuda fler barn på en god sommarfika.

– Jag hoppas att det kan bli lite värdefullt för vissa familjer, säger Johannes Lindh som driver kaféet.

”Det är inte alla förunnat att kunna ta med sig sina barn och äta glass...” – så inleder kafé Vristulven i Skövde ett inlägg på Facebook.

I inlägget förklarar 28-åriga Johannes Lindh, som driver kaféet, att de barnfamiljer som har dåligt med pengar kan skicka ett meddelande så ska de lotta ut fyra vinnare som de sedan ska bjuda på en lyxig fika – något som även Skövde Nyheter har skrivit om.

– Det är ju hyfsat dyrt att gå ut och ta en kulglass, särskilt för de som har många barn, säger Johannes och fortsätter:

– Så jag tänkte att något kan ju vi som kafé göra.

Började få pengar via Swish

Inlägget som lades ut under torsdagskvällen fick snabbt stor respons. I kommentarsfältet började medlemmar erbjuda sig att samla in pengar för att hjälpa fler behövande familjer att kunna ta en glass med sina barn under sommarlovet.

”Om vi säger såhär: ni lägger upp ett swishnummer så kan vi som vill swisha en peng, också använder ni det för att kunna bjuda några fler familjer?”, skrev Skövdebon och småbarnsmamman Lene-Therese Simonsen.

1 av 4 | Foto: Privat

Och 29-åriga Lene-Therese fick medhåll från flera användare som ville bidra med en slant.

– Själv har jag alltid uppskattat de här stunderna när man suttit med familjen och ätit glass. Det var så gripande när kaféet skrev att alla ju inte har råd att göra det, säger hon efteråt till Aftonbladet.

Behöver inte längre lotta

Från början var alltså tanken att lotta ut lyxigt fika till fyra familjer, men eftersom det nu kommit in drygt 4 000 kronor så blir det förmodligen inte nödvändigt att lotta. Nu tror Johannes att alla familjer som skickar ett meddelande om att de behöver hjälp ska kunna få glass till sina barn.

Hittills har ungefär tio familjer hört av sig till kaféet som ligger precis vid Meybobadet i Skövde.

Hur kändes det när era Facebook-följare spontant startade en insamling?

– Det är jätteroligt. Det är helt fantastiskt att människor är så givmilda. Pengarna kommer räcka till väldigt många familjer som kan få en fin dag på stranden.

Johannes berättar också att han ska vara helt öppen med hur alla pengar används, förutom att han ska se till att de familjer som blir bjudna förblir anonyma.

– Jag hoppas att folk har en förståelse för det.

Budskapet: Fler borde göra så

Till sist har Johannes ett budskap till sina branschkollegor:

– Jag vill utmana andra som driver kiosker eller restauranger att göra samma sak.

Var snäll – allt blir bättre! 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Skövde

Glass