PRESENTERAS AV

Jenny, 38, bjuder in utsatta familjer på julfirande

1 av 2 | Foto: Jenny öppnar upp sitt hem för familjer som inte har det så bra ställt.
GODA NYHETER

Julen kan vara tufft för de som har det dåligt ställt. Jenny Söderholm, 38, bjuder därför in utsatta familjer att fira julafton med henne – och det kommer bjudas på allt som hör julen till, skriver SVT Västerbotten.

38-åriga Jenny Söderholm, som bor i Umeå, växte upp med en ensamstående mamma och fyra syskon. I och med att hon vet att det kan vara knapert vid jul vill hon göra något för de familjer som har det dåligt ställt – därför öppnar Jenny och hennes familj upp sitt hem på självaste julafton.

– Vi flyttar in i ett hus i december så därför passar det jättebra.

Hon har lagt upp en annons på Blocket där hon utlovar allt som hör julen till: Julgodis, Kalle Anka, bra julmusik, julgran och paket.

Krav: ingen ska behöva sitta ensam på jul. Kanske är det du ensamstående mamma eller pappa med ett eller flera barn som känner att du inte har ekonomi att ordna en bra jul till ditt/dina barn. Då ställer vi upp”, står det i annonsen.

”Det är för deras skull”

Från början var tanken att de bara skulle bjuda in en familj men just nu är det tre familjer som är tilltänkta då hon blev berörd av deras historier.

– Men för säkerhets skull har jag fixat en lokal där vi bor ifall det blir fler familjer.

Om det är så att familjerna skulle känna sig obekväma med att fira tillsammans kommer hon se till att lösa det på något sätt som passar alla.

– Jag ska höra om det är okej för varje familj. Det är ju för deras skull vi gör det här, säger hon och tillägger:

– Jag kommer aldrig avslöja för någon annan vilka de är eller var de bor. Det är oerhört modigt att man vågar berätta om sin situation då det finns de som skäms.

”Julen är för barnen”

Det är många som har uppmärksammat Jennys initiativ och som vill bidra till julfirandet. Hon hoppas att detta kommer leda till någon slags dominoeffekt.

– Jag hoppas att det blir fler människor där ute som sträcker ut sin hand. Kanske blir det fler som öppnar upp sina hem, och det behöver inte bara vara under julen.

Annonsen kommer att ligga kvar i cirka tre veckor till. Därefter går det att kontakta Jenny på hennes Facebooksida om man vill hjälpa till eller hålla sig uppdaterad.

Hennes förhoppning är att familjerna kommer att släppa all vardagsstress för en stund och allt som har med ekonomi att göra.

– Målet är att barnen ska tycka att det är lyckat och bra, och att föräldrarna kommer slappna av – julen är för barnen.