PRESENTERAS AV

Svenska singelkvinnor vill inte gifta sig

Foto: Thinkstock
Äktenskap? Nej tack, tycker svenska singelkvinnor.
GODA NYHETER

9 av 10 struntar i äktenskap och mannens inkomst

Leta efter en rik kille? Nej, det struntar svenska singelkvinnor i. 9 av 10 singeltjejer tycker inte att mannens inkomst spelar någon roll.

Och de har ingen lust att gifta sig.

Det visar en ny undersökning.

Det är dejtingtjänsten Match som gjort en ny undersökning inför Internationella kvinnodagen på onsdag. Singelkvinnor i sju europeiska länder har svarat. Och tydligen går jämställdheten framåt i dejtingvärlden – i alla fall i vissa frågor.

Tror på äkta kärlek

Undersökningen visar bland annat:

  • 90 procent av de svenska singeltjejerna tycker inte att mannens inkomst spelar någon roll.

  • Social status är inte heller något avgörande.

  • Endast 8 procent vill gifta sig.

  • Hälften av singelkvinnorna mellan 18 och 34 år är inte sugna på att vare sig dejta eller hitta en partner.

  • 80 procent av både kvinnliga och manliga singlar tror på äkta kärlek.

Men jämställdhetstanken håller inte hela vägen: 14 procent tycker att mannen bör vara den försörjande parten när det kommer till ett förhållande. Det kan jämföras med Spanien och Frankrike, där motsvarande siffra är mycket lägre –4 respektive 9 procent.

Män får mer lycka av sex

Det visar sig också att kvinnor inte får lika mycket lycka av sex som män, precis som en undersökning av Aftonbladet/Inizio kunde avslöja nyligen. Där framkom att när kvinnor och män fick kryssa för alternativ som ger lycka valde 54 procent av männen sex, mot bara 28 procent av kvinnorna.

De traditionella könsrollerna visar sig också när det gäller ekonomin. Det är fortfarande männen som är mest generösa på första dejten, även om svenskorna kan tänka sig att öppna plånboken i högre grad än sina europeiska medsystrar.

När det gäller lust till äktenskap är det bara fransyskorna som är mer ovilliga att stå brud än svenskorna – av dem vill bara 4 procent gifta sig. De mest giftassugna är singelkvinnorna i Nederländerna, där vill 18 procent slå till.

Undersökningen genomfördes av TNS på uppdrag av Match i Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna och Spanien. 1000 svenskar deltog.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Därför är det bättre att vara singel 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM