Här klipper 6-åriga Mejse av håret – för andra barns skull

avMalin Nilsson

GODA NYHETER

Mejse var mycket bestämd när hon sa till sin mamma att hon ville klippa av sig håret.

– Jag tycker synd om barnen som är sjuka och inte har något hår som jag, säger Mejse.

– Mejse är en väldigt nyfiken flicka som ställer många frågor till personer utan hår, eller som har på sig mössa när det är varmt, säger mamma Jeanette Hertz Arildsen till Aftonbladet.

Foto: Privat
Mejse klippte av 30 centimeter av sitt långa hår.

Själv har sexåringen långt vågigt hår ner till midjan. Ett hår många bara skulle drömma om. Nu är det långa håret ett minne blott – i onsdags klippte Mejse bestämt av sig håret.

– Jag tycker synd om barnen som är sjuka och inte har något hår som jag, säger Mejse.

Bakom beslutet ligger ett samtal med hennes mamma.

– Hon frågade mig en dag varför en dam inte hade något hår. Jag förklarade att hon nog var sjuk och hade blivit av med håret på grund av medicinen hon fick. Och att hon kanske hade en peruk hemma som hon tar på ibland, säger Jeanette.

Det var den här dagen som Mejse fick höra om cancer, och att även barn kan drabbas. Då stod det klart för henne – hon kunde ge lite av sitt hår till en annan flicka.

I onsdags var det dags. Jeanette hade bokat en frisörtid och Mejse satt spänt i stolen. Men hon ville inte dra sig ur – håret skulle av.

Vid hårdonationer måste det donerade håret vara minst 25 centimeter. Mejse klippte bort 30, och fick en page och responsen har varit positiv.

– Alla tycker att det är väldigt coolt att en sexåring bryr sig om andra som hon gör, säger Jeanette.

– Jag tycker verkligen om mitt korta hår. Det känns lite märkligt att det inte är långt längre, men jag blir glad av att veta att en annan flicka får mitt hår, säger Mejse.

1 av 3 | Foto: Privat
Det känns konstigt med kort hår, säger Mejse.
Var snäll – allt blir bättre! 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer

Danmark