Iris, 64, söker ”tanttjejer” – som vill bo i ett stort hus

1 av 2 | Foto: Privat
Iris bostadsannons gör succé.
GODA NYHETER

I stället för att bo ensam vill Iris Melendez, 64, hitta liksinnade att bo med – i ett stort hus. Nu gör hennes bostadsannons succé på Facebook.

– Det är bättre att ha roligt tillsammans, i stället för att vara ensam i en liten tråkig lägenhet, säger hon.

Hejsan alla tanttjejer. Jag söker nya väninnor som har ledsnat bo ensam I små tråkiga lägenheter. Tillsammans kan vi bo på ett stort hus med många rum och trädgårdar. Du gillar klassisk rock, smink och kläder, ordning och reda. Du röker aldrig inomhus. Bara ute. Du har inga husdjur för att kunna dra iväg på semester utan bekymmer. Hör av dig så vi kan träffas och börja planera”.

Så lyder Iris Melendez bostadsannons som fått många att dra på smilbanden.

Idén till att bo i ett kollektiv fick 64-åriga Iris förra året.

– Jag såg en reklamfilm på tv med en gammal tant som satt och åt julmiddag ensam. Det skrämde mig, jag tänkte ”oh my god, det är jag i framtiden”, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att ensamhet kan orsaka sjukdomar, både psykiskt och fysiskt. Så jag började leta efter ett ställe och såg flera herrgårdar och större villor med sex-nio rum. Så då tänkte jag ”tänk om man kunde bo på ett sådant flott ställe med flera tjejer som är som jag”. Då betalar man lika mycket som en lägenhet eller ett tråkigt rum någonstans.

Hundratals har hört av sig

Med den tanken som utgångspunkt la Iris ut sin bästa bild på sig själv tillsammans med bostadsannonsen i Facebookgruppen Bostad Uppsala, där hon förklarar vad hon tänkt, vem hon söker och hur hon är. Till exempel så får man inte ha djur.

– Jag tycker om hundar och katter, jag älskar dem och vill gärna ha en. Men om vi skulle vilja ta färjan till Finland någon helg, vem ska ta hand om dem då? Det blir små bekymmer som kan stoppa oss – nej, det ska vara roligt.

Hennes annons har spridits som en löpeld i sociala medier och flera har hört av sig till Iris – både för att hylla hennes initiativ och för att de är intresserade.

– Jag har fått över 600 meddelanden på ett dygn.

Iris kan tänka sig att bo tillsammans med cirka fem personer, men tänker att man kan bilda flera grupper som söker sig till olika ställen. När hon väl hittat de hon ska bo med gäller det att planera tillsammans.

– Vi måste planera för hur vi ska göra. Det är mycket planering. Det här händer inte på två, tre månader utan tar längre tid.

Nu hoppas hon att fler tar efter – och att kanske kommuner kan bistå med lokaler.

– Kanske kan den här idén få fler personer att göra det här, kanske kan någon må bättre. Det är både unga och äldre som kan hitta liksinnade. Det är bättre att ha roligt tillsammans, i stället för att vara ensam i en liten tråkig lägenhet.

Följ Goda nyheter på Facebook

5 saker som gör dig lycklig 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Hus