Hon gör dockor till funktionsnedsatta barn

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

När trebarnsmamman Amy från Wisconsin märkte bristen på mångfald bland barnleksaker bestämde hon sig för att göra något åt det. Nu tillverkar hon sina egna dockor – som alla barn kan känna igen sig i.

– När ett barn ser en docka i ansiktet ska han eller hon kunna känna igen sig i det, säger hon till tidningen Evening Standard.

Amy Jandrisevits från Wisconsin, USA, har målet att skapa dockor för alla barn – hela världen över. Hon skapar nämligen skräddarsydda dockor som har olika funktionsvariation för att hylla varenda barns olikheter.

Under hennes tid som socialarbetare delade hon ut donerade leksaker till barn inlagda på sjukhus, och kände att det var obekvämt att dela ut dockor med exempelvis tjockt, svallande hår till en flicka som tappat allt sitt efter kemoterapi.

– Det är svårt att säga till ett barn att det är ”vackert som det är” om den aldrig får se en docka som ser ut som den själv, säger Amy till Evening Standard.

Skapar dockor för barn världen runt

Nu viger hon en stor del av sin fritid åt att skapa dockor med funktionsvariationer som verkligen visar alla barn att de är perfekta – precis som de är.

– När ett barn ser en docka i ansiktet ska han eller hon kunna känna igen sig i det, säger hon till tidningen.

Hon fick idén efter att ha blivit ombedd att skapa en skräddarsydd docka åt en väns dotter som hade amputerat benet, vilket inspirerade hennes insamling ”Doll like me” år 2014.

Bara två månader efter insamlingen startats hade hon redan över 200 ordrar från hela världen.

Det gällde barn med albinism, amputerade kroppsdelar och olika hudåkommor. Genom insamlingen kunde Amy skapa dockor för barn som inte har råd att skaffa några.

– Dockorna visar dem att de är perfekta precis som de är. De kan känna att de inte är ensamma, vilket är väldigt stärkande. Det är så viktigt att lära dem att det är våra olikheter som gör oss till de vi är, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE