PRESENTERAS AV

Dotterns favoritkrydda tog slut – efterlyser på Facebook

1 av 2 | Foto: Privat/TT/Montage
Annas dotter älskar örtaromat – men nu är den slut.
GODA NYHETER

Anna Björks dotter älskar kryddan örtaromat. Nu har den utgått ur sortimentet och går inte att få tag på. En insamling på Facebook hjälper nu flickan att få tag på favoritkryddan igen.

– Jag är jätteglad att det finns människor som faktiskt engagerar sig, säger Anna.

För ungefär ett år sedan utgick kryddan örtaromat ur Knorrs sortiment. Hos många kanske förändringen passerade obemärkt, men inte hos Anna Björks familj i Hallstahammar. Annas elvaåriga dotter älskar nämligen kryddan och vill ha den på all mat.

Började med nudlar

Dottern har enligt barn- och ungdomspsykiatrin autistiska drag. Hon klarar inte av bullriga miljöer och hennes kläder måste vara av vissa material. Maten måste också kännas rätt, och örtaromaten har blivit en viktig detalj.

– Hon är väldigt inrutad när det gäller mat. Hon äter bara vissa rätter och det ska vara örtaromat på. Annars hoppar hon över att äta även om hon tycker om rätten i sig, säger Anna.

Kryddan har varit en favorit i många år. Det började en dag när familjen skulle äta nudlar och dottern inte tyckte om kryddblandningen som följde med. Flickans storasyster kom då på idén att testa med örtaromat. Sedan dess vill hon ha kryddan på i stort sett all mat.

– Som mamma vill jag gärna laga rätter som hon gillar, och då vill hon ha den här kryddan till, berättar Anna.

Köpte hela lagret

När Anna nåddes av nyheten att kryddan skulle försvinna skyndade hon sig att köpa de burkar som fanns kvar i affären. Lagret har räckt i nästan precis ett år, men nu är det slut.

En familjemedlem skrev då ett Facebookinlägg där hon frågade om någon hade kryddburkar kvar som de kunde tänka sig att donera. Nyheter24 uppmärksammade efterlysningen med en artikel. Gensvaret har varit stort.

– Många har skrivit till mig med tips på var kryddan kan köpas. En tjej berättade att den finns i Småland och ska skicka 23 burkar. Den verkar även finnas kvar i Polen, säger Anna.

Hon poängterar att dotter förr eller senare kommer att vänja sig av med kryddan, men att familjen är tacksamma över att så många vill hjälpa till.

– Jag är jätteglad att det finns människor som faktiskt engagerar sig. Sätter man det i ett större perspektiv är det väl en skitsak egentligen, men för min dotter är det viktigt, säger Anna Björk.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Autism

Facebook